A horvát naiv művészek világába vezette az érdeklődőket Stamler Lajos

facebook megosztás

Stamler Lajos, a Nagykanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke tartott tárlatvezetést tegnap a Magyar Plakát Ház kiállításán. A horvát naiv művészek alkotásait szeptember vége óta tekinthetik meg az érdeklődők az intézményben.

A tárlat Kapronca megye, Nagykanizsa önkormányzata és a Horvát Köztársaság nagykanizsai konzulátusának összefogásával jött létre. A válogatott művek egy különleges népi világot mutatnak be a nézőknek.

– Hogy ezt jobban ki tudjuk értékelni, ezért kértük fel a mai alkalommal Stamler Lajos művésztanárt, a Batthyány Lajos Gimnázium tanárát, a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének elnökét, hogy egy kicsit vezessen be minket ebbe a világba. A múzeumnak művészettörténész szakembere nincs, így nagy tisztelettel kértük fel a tanár urat – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Stamler Lajos örömmel vállalta a felkérést, s mint fogalmazott: ez a kiállítás minden művészettörténészt próbára tenne, ugyanis egy olyan izgalmas és érdekes kulturális jelenségről van szó, amit nagyon leegyszerűsítve horvát naiv művészetnek szoktak nevezni.

– A naiv művészet valószínűleg mindig is létezett, vagy létezett egyfajta egyéni, önkifejezésre törekvő művészet, ami azonban be volt csatornázva a népművészetbe. A népművészet egy organikus közösségi művészeti ág, amelybe ahogy a természetben a külső szelekció alakítja a formákat, a népművészetben pedig a közízlés. Tehát az marad életben és az folytatódik, ami a közösségnek tetszik és elfogadott – mondta el Stamler Lajos művésztanár, a Nagykanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke.

A program látogatói tartalmas tárlatvezetésen vehettek részt, a horvát naiv művészek alkotásai október 23-ig megtekinthetők a Magyar Plakát Házban.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.