A Thury kutatás új eredményeiről tartott előadást Kanász Viktor történész

facebook megosztás

A Thury kutatás új eredményeiről tartott előadást Kanász Viktor történész a Hadtörténelmi esték pénteki programján a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az eseményen a résztvevők többet megtudhattak – egyebek mellett – Thury György ifjú éveiről, családjáról és arról is, hogy hogyan lett Nagykanizsa város hőse.

Az előadássorozatot először 2016-ban rendezték meg a kiskanizsai intézményben, azóta minden évben tavasszal és ősszel 3-3 témával készülnek a szervezők.

– Igazából, hogy mi hívta életre? Nincs ilyen jellegű program máshol a városban. Akik rendszeres látogatói a programnak, azok tudhatják, hogy fontos célkitűzésünk, hogy időről-időre az érdeklődők elé tárjuk a legújabb kutatási eredményeket. Legyen ez a régészek szempontjából, hadtörténészek szempontjából, de mindenképpen újszerű eredményeket tudunk megvillantani – mondta el Kocsis Edit szervező.

A sorozat vendége ezúttal a kanizsai születésű Kanász Viktor történész volt.

– Kanizsaiként mi mást kutatna az ember, ha nem a török kort és a középkort. Ilyen szempontból ennek a korszaknak a leghíresebb személye Thury György. Úgy érzem, nagyon sok monda és legenda övezi az ő alakját, annak ellenére, hogy ezek jó része pontosításra, vagy alátámasztásra szorul. Gyakorlatilag az elmúlt 100 év anyagát pörgetjük újra és újra, új szellemiséggel, új adatokkal nagyon sok újat tudunk mondani a kanizsai kapitányról – nyilatkozta Kanász Viktor történész.

A Hadtörténelmi esték egy hónap múlva ismét várja az érdeklődőket.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.