A világfesztiválon jártak a kanizsai táncosok

A napokban tért haza Olaszországból a Zalagyöngye Táncegyüttes. A néptáncosok az idei Folklór Világfesztiválon vettek részt, s nem csak élményekkel, hanem egy fesztiváldíjjal is gazdagodtak.

A Folklór Világfesztivál egy olyan nemzetközi összejövetel, ahol a népi csoportok bemutatják a származási országukra jellemző ruháikat, jellegzetes zenéjüket és táncaikat.

Tóth Istvántól, a Zalagyöngye Művészeti Műhely vezetőjétől megtudtuk: tizenkét csoport vett részt a fesztiválon. Voltak Erdélyből, Miskolcról, Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból, Belgiumból, Ukrajnából, Lengyelországból, de még Amerikába szakadt bulgárok is képviselték nemzetüket.  A 15 fős kanizsai csapat múlt pénteken vágott neki a több mint hét órás utazásnak. Az ott töltött öt napban pedig nem csak bejárták a térséget, hanem a közönséget is elvarázsolták.

– Nagyon jól éreztük magunkat, gyönyörűszép helyeken jártunk. Cannes-ban és Monaco-ban is megnéztük a várost. Franciaországban meglátogattuk a parfümgyárat. Úgyhogy volt idő kirándulásra is, a szervezők biztosítottak lehetőséget a városnézésre minden együttesnek. A fesztivál maga két napot ölelt fel. Több helyszínen kellett egy-egy táncot bemutatnunk. San Remo-ban a sétálóutcán volt egy felvonulás, itt az Ariston Hotel előtt minden együttes előadott egy táncot. Utána átmentünk Cannes-ba, ott a filmfesztivál vörös szőnyegén, ahol a sztárok is vonulnak, ott is tartottunk egy bemutatót. Diano Marina-ban szintén volt egy felvonulás, a polgármesteri hivatal előtt volt egy bemutató, és onnét vonultunk a fesztivál helyszínére, ahol egy gálaműsor szórakoztatta az érdeklődőket.  Mindenhol nagy taps fogadta a műsorunkat, nagyon tetszett mindenkinek. A fesztivál végén minden résztvevő kapott egy emléklapot, pár együttest - köztük a kanizsai táncosokat is - pedig egy kiemelt fesztiváldíjjal is megjutalmaztak – mondta el Tóth István.

Kálovics Rebeka

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. október 1-én megjelent számában olvasható.