Attila hun király koráról szólt a pénteki előadás

facebook megosztás

„Csillag esik, Föld reng  - Atilla királlyal az idők végéig” címmel tartották meg a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem soros előadását pénteken. A Halis István Városi Könyvtárban rendezett programon Szántai Lajos művelődéskutató fogadta az érdeklődőket. 

Az újraindult szabadegyetemen ismét nagy volt az érdeklődés a pénteki programra.  Szántai Lajos előadása Attila hun király koráról szólt, fő témája az „atillaság története” volt, az eszmét a közönséggel közösen boncolgatta az előadó. Szántai Lajos arra emlékeztetett: a tőlünk keletre lévő országok a mai napig elismerően beszélnek az egykori vezetőről.

– Bárhol jár az ember a keleti világban, Attila királyról úgy beszélnek, mintha még mindig élne, jelen lenne. Érdekes módon magukénak érzik, büszkék rá, teljes egészében úgy emlegetik. Ugyanakkor nem csak egy hétköznapi rajongásnak a szintjén vagy egy alapok nélküli álmodozásnak a világában, hanem a történelemtudomány mentén is számontartják, nagyra tartják, megbecsülik, pozitívnak tekintik. Amennyire magának érzi egy eurázsiai léptékű terület, azért mindig hozzáteszik, hogy magyar király volt – mondta el Szántai Lajos.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.