Az utolsó orkesztész

facebook megosztás

Könyv jelent meg a 3 éve elhunyt nagykanizsai születésű Fenyves Márk (1973-2018) mozdulatművész, orkesztész, vizuálisművész, koreográfus, pedagógus, kutató, szervező, látványtervező egyedülálló munkásságáról.

A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztése céljából Pálosi Istvánnal létrehozta a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot, a Duncan – Dienes Orkesztika Iskolát, a MOHA – Mozdulatművészek Házát és a Mozdulatművészeti Magángyűjteményt.

A könyv tartalmáról Pálosi István táncművész, a könyv szerzője elmondta: Az album Fenyves Márk létezésének komplexitásából ad ízelítőt. Teljességre nem törekedhettünk, hisz Márk polihisztor lénye és szakmai termékenysége rövid élete ellenére, rendkívül gazdag életművet eredményezett. Komplex működését átfogóan bemutatni hatalmas feladat, még három évvel a halála után is nehéz, szinte képtelenség monografikus igénnyel írni róla, hiszen számos munkája továbbra is feldolgozásra vár. Kiadványunk nem tudományos publikáció, nem emlékalbum, és nem életrajzi mű. Szubjektív válogatás Fenyves Márk képzőművészeti alkotásaiból, a róla készült több ezer zseniális fotóból, kiegészítve mozdulatművészeti-, pedagógiai írásainak rövid idézeteivel. Doktori kutatási tervét teljes terjedelmében jelentetjük meg, így az olvasó betekintést nyerhet tudományos, pedagógiai munkásságába.

Egész életében táncolt, tanított, kutatott, művészként és pedagógusként rendkívüli jelenléttel és expresszivitással rendelkezett, hivatástudata örökké inspiráció lehet minden alkotó és előadóművész számára.

Fenyves Márk a több mint százéves tradíciójú modern tánc, a magyar mozdulatművészet műfaját képviselők egyike volt. Tanulmányait a Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Magyar Mozdulatkultúra Egyesület – Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen, a Magyar Táncművészeti Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában végezte. Szakterülete a modern tánc elmélete, története, pedagógiája és gyakorlata. Művészeti és pedagógiai munkássága mellett a tánc elméleti tudományával (orkesztika) foglalkozott tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.

Az Orkesztika Alapítvány vezetője, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat alapítója és művészeti igazgatója, a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál alapítója és igazgatója volt.

Végezetül idézzük fel Fenyves Márk gondolatát a könyvből:

„nézzük, aki repül / álmodunk róla és ámulunk rajta / majd nekünk kell repülni és rájövünk, repülve mennyire más ez a két világ / ami lentről szárnyalás és irigylésre méltó könnyed szépség / az fentről izzadás, izomfájdalom és szenvedés / grammos mérleggel való egyensúlykeresés a túlélésért / nettó küszködés […] ezért nem kell az irigység, és ezért kell a tolerancia / ilyenek a vágyak és valóságok / ilyen a lét / de ezt hogy lehetne jól tanítani…”

A könyvet a MohaFeszt keretében október 25-én mutatják be az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, a hiánypótló szakirodalmat a saját helyszínükön, Orkesztika Alapítvány MOHA-Mozdulatművészek Háza lehet megrendelni.

Bakonyi Erzsébet

(Borítókép és fotó: Fabó Katalin és Dusa Gábor)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. október 15-én megjelent számában olvasható.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.