Egy jobb úton hazafelé

facebook megosztás

Az útfelújítás, annak szükségessége és esetleges elmaradása mindig heves indulatokat vált ki a városlakókból. A közelmúltban kisebb, nagyobb útjavítások zajlottak Kanizsa több pontján.

Mint ismeretes Nagykanizsa útjainak is több kezelője, fenntartója van, így a városon kívül a közút szakemberei is - a lehetőségekhez mérten - javítgatják a városi úthálózatot. Az Ady utcában például két nagyobb süllyedést igazítottak ki nemrég a közút dolgozói. Mellettük a Via Kanizsa Zrt. munkatársai egy régóta fennálló problémát oldanak meg Sáncban. A városrészben több helyen is kijavítják a rossz útszakaszokat és a balesetveszélyes járdát. A Besenyő utcában pedig egy külső vállalkozó segítségével az árok-, és járdaburkolatot teszik helyre. Az utóbbit 72 méter hosszan lebontják és újra aszfaltozzák. Az elavult korlátokat is rendbe rakják és kipótolják, ahol szükséges. Mintegy 160 négyzetméteren a városrész három utcájában - a Besenyő, az Új Élet , a József Attila utcában - az útburkolati hibákat is kijavítják a városüzemeltető cég szakemberei. A hivatalos útkarbantartás mellett nemrég közösségi módon jött létre burkolatjavítás. A Petőfi utca 112. szám alatti lakótelepen két kanizsai cég jóvoltából, az egykor honvédségi tulajdonban lévő területen lett kevesebb a kátyú. Egy helyi lakostól, Zóka Tibortól tudtuk meg, hogy két helyi cég tulajdonosa, a Prizma Kft-től Horváth László, a Rinoterra Kft-től pedig Pongrácz László ajánlotta fel, hogy biztosítja az anyagot és a munkásokat a projekthez.  

– Ez nem egyemberes munka, hanem egy egész brigádot mozgósítottak. Nem tudom azt megítélni, nem is kérdeztem, hogy ez összegben mit jelenthet. Mennyi pénzt ajánlottak fel a semmiért, a barátságért – mesélte Zóka Tibor, aki hozzátette, a lakótelepen a házak magántulajdonban vannak, de a zöldterület, a közművek, valamint az utak még mindig a honvédség keze alá tartoznak. Körülbelül 40 éve az egyik helyi lakosnak sikerült elintézni, hogy egy vékony aszfaltréteget terítsenek le a köves út helyett. Azt próbálják azóta is toldozgatni, foltozgatni.

Kálovics Rebeka

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. október 1-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.