Hagyományt élesztettek: lányok, asszonyok nyújtották a rétestésztát Kilimánban
Az eredeti, hagyományos rétestészta készítésével és nyújtásával ismerkedhettek meg a vállalkozó szellemű lakosok hétvégén Kilimánban. Ez a sütemény korábban gyakran volt az ünnepi asztal ékessége, ma már azonban faluhelyen is kuriózumnak számít az eredeti receptúra alapján való elkészítése.
Kora délután szorgoskodtak a község kultúrházában a lányok és asszonyok, ugyanis erre a programra - a korosztályt tekintve - rendkívül vegyes volt az érdeklődés. Mint azt a község polgármestere elárulta: a rendezvényt a Kilimán Községért Alapítvány támogatásának köszönhetően hívták életre.
– Régebben még az én szüleim, nagyszüleim is nyújtották a rétest. Vannak ma már kényelmesebb megoldások, már réteslapból készül a rétes. Hagyomány, hogy Mindenszentekre rétes készül, és az alapítványon belül vetődött fel az ötlet, hozzuk elő ezt a hagyományt. És újra, próbáljuk megtanítani a fiatalokat erre a szép és hasznos munkafolyamatra, mint a rétesnyújtás – nyilatkozta Pusztai Szabolcs, Kilimán polgármestere.
A kezdeményezés megtalálta a célközönséget, a helyi háziasszonyok mellett a fiatalok is tevékenyen részt vettek a sütésben.
– Minket mindig is érdekelt - szerintem beszélhetek kettőnk nevében -, a régi hagyományok és praktikák megtanulása. Én egyszer már csináltam ilyet, régebben, amikor fiatalabb voltam. Most volt ez a lehetőség, úgy voltam vele, felelevenítem azt, amit akkor tanultam – mesélte Kovács Júlia Veronika.
Az esemény koordinátora, aki már hosszú évek óta foglalkozik a hagyományos réteskészítéssel, Szentpéterúrról érkezett Kilimánba. Mint azt Szentesné Sziva Ibolya elmondta: a tészta rendes kidolgozása után az ízesítés rengeteg variációra ad lehetőséget, ezen a vidéken is.
– Túróval, túrós-meggyes, tökös-mákos túrós, van, aki csak tökös-mákosat csinál, aztán én személy szerint szoktam pizzásat is csinálni. Aztán barackos-túrósat, úgyhogy többféleképpen lehet ízesíteni. Káposztásat, krumplisat, édesen, sósan, ki ahogy szereti – mondta el Szentesné Sziva Ibolya.
A rendezvény végén minden csapat hazavihette a saját maga által elkészített rétest. Volt, akinek könnyebben, volt, akinek nehezebben sikerült a nyújtás, de a résztvevők és a szervezők szerint is nagy sikert aratott a gasztronómiai program.
V.A.
(Képek: Kanizsa TV)
A rovat további hírei: Színes
Bővítenie kell a piacot a cukrászdáknak az áremelkedés miatt
2023. feb. 7. 17:13Az alapanyagárak emelkedése, és a termékek egyre nehezebb beszerzése miatt a cukrászdákban is nőttek az árak. A megkérdezett üzletvezető szerint az eddigi enyhe tél és a kisebb fejlesztések lehetővé tették, hogy a 10-15 százalékos emelést ne kelljen túllépniük. Pál Réka úgy tapasztalja, továbbra is van igény a sütikre és a tortákra a családi ünnepeken vagy a baráti találkozásokkor.
Egészségvédő trappistát, joghurtot és sajtkrémet fejlesztett Kaposváron a MATE és a Fino Food Kft.
2023. feb. 6. 10:40A trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is. Az új tejtermékek "igazi energia- és immunerősítő bombaként" szolgálják az egészséget.
Február 4-e, a Rákellenes világnap
2023. feb. 3. 08:12Világszerte évente 10 millió ember veszíti életét daganatos megbetegedés következtében, amely meghaladja a HIV/AIDS, a malária és a tuberkulózis halálos áldozatainak számát együttvéve. Ez a megdöbbentő adat pedig folyamatosan növekszik, szakértők előrejelzései szerint 2030-ra eléri a 13 milliót.
Nem spórolnak a zalai gazdák állataik egészségén
2023. feb. 2. 18:12Bár a válság ezen ágazat szolgáltatásain is drágított, a megkérdezett állatorvos szerint nem csökkent a kiskedvencek fontossága.
A szépségiparaban is elkerülhetetlen az árak emelkedése
2023. feb. 1. 19:43Az energiaköltségek drasztikus növekedésével párhuzamosan az ebben a szférában dolgozóknak is be kell építeni a szolgáltatásaik árába a költségeik változását. Az általunk megkérdezett szakember szerint ahhoz, hogy a szféra dolgozói megtartsák a vendégkörüket, új szolgáltatásokat kell kínálniuk.
Bár hivatalosan fogyaszthatóak, az emberek többsége elutasítja a rovarokból készült ételeket
2023. feb. 1. 19:38Lisztbogár, vándorló sáska, házi tücsök, ezek az Európai Bizottság által engedélyezett rovarok, amelyeket élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként forgalmazhatnak az Európai Unióban. A közösségi oldalakon számos bejegyzést posztoltak a bogarak fogyasztásának egészségünkre gyakorolt hatásáról. Márfi Kinga dietetikus a szakirodalomra hagyatkozva elmondta, hogy fehérjében gazdag tápláléknak számítanak az étkezésre kínált rovarokból készült termékek.
Akiknek különösen nehéz a téli időjárást elviselniük
2023. jan. 31. 11:50Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a hidegre, mint egészséges társaik.