Közgyűlés - hatvanszázalékos beépíthetőséget és a zöldterület növelését szavazták meg a régi piactér területe kapcsán

facebook megosztás

Hatvanszázalékos beépíthetőséget és a zöldterület növelését szavazták meg a régi piactér területe kapcsán a képviselők a tegnapi közgyűlésen. A napirendi pont hosszas vitát hozott a felek között, több lakó is felszólalt az üggyel kapcsolatban. A helyiek problémáját az okozta, hogy az eredeti előterjesztésben 80 százalék beépítettség és a posta felőli bekötőút megszüntetése szerepelt.

Összesen nyolc levél érkezett az önkormányzathoz magánszemélyektől és vállalkozóktól a régi piactér sorsával összefüggésben – ismertette Balogh László. A városvezető a megkeresésekről lakossági fórumon egyeztetett a lakókkal. A polgármester az előterjesztésben szereplő 1/B szabályozást fogadta volna el, miszerint továbbra is parkolóként funkcionálna a régi piactér. Ezzel Bizzer András alpolgármester is egyetértett, úgy gondolja, hogy a kanizsaiak már megszokták, hogy ott parkoló található. Az egyik lakó, Abay Nemes Zoltán megfogalmazta a helyiek kérését: ők is a terület rendezését szeretnék, a jelenlegi állapot tarthatatlan, ugyanakkor a közút megszűnését nem támogatják, valamint újabb lakóház építése esetén a parkolási lehetőségről is gondoskodni kell.

Jelen pillanatban, ha olvassák az előterjesztéseket, ez a terület körülbelül nyolcvan százalékosan beépíthető, ami azt jelenti, hogy ide akár még egy lakópark is építhető. Lakópark esetében 80-100 lakás lenne, ez ugyanennyi családot jelentene, akik ide költöznének. Jelen pillanatban egy családban átlagosan két autóval. Ez megint plusz kétszáz autó – mondta el Abay Nemes Zoltán.

Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője szerint félreértés történt, amit tisztázni kell, ugyanis a bekötőút megmarad és csak 60 százalékos beépítést terveznek. Szerinte a lakók belekerültek akaratukon kívül egy politikai vitába, hiszen a Fidesz ezt a beépítést csak azért akadályozza, hogy majd elmondhassák: az ÉVE nem csinált semmit. Hozzátette: ezt bizonyítja az is, hogy a lakossági egyeztetésre meg sem hívták őket, így nem tudták tisztázni az álláspontjukat a lakókkal. A körzete kapcsán érintett önkormányzati képviselő, Berta Krisztián is sérelmezte, hogy a fórumról nem értesítette őt és frakciótársait a városvezető.

Voltak itt lakók, akiket sajnos akaratukon kívül a Fidesz megpróbált behúzni egy politikai játszmába, amiről természetesen a lakók nem tehetnek. Ez a polgármesterék felelőssége. Tartottak egy lakossági fórumot is, hogy meghallgassák a lakók észrevételeit, csak minket elfelejtettek értesíteni erről a lakossági fórumról. Most, hogy eljöttek a közgyűlésre, az ő igényeiket, az ő kéréseiket is meghallgatva hoztunk olyan döntést, aminél abban bízunk, hogy mindenki számára előnyös és pozitív lesz – nyilatkozta Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Balogh László kifejtette: az ÉVE adta neki feladatul az egyeztetést, így az ő felelőssége volt, hogy ez megtörténjen. Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője emlékeztette Fodor Csabát és Berta Krisztiánt, a Fidesz harcolta ki, hogy hallgassák meg a lakókat, és ne szülessen döntés a véleményük nélkül.

Azért nem értem a felháborodását itt a velem szemben ülő Berta és Fodor képviselőtársamnak, mert arroganciával megspékelve dobták oda polgármester úrnak, hogy akkor folytassa le az egyeztetéseket, most meg fel vannak háborodva, hogy miért nem hívták meg önöket. Odadobták neki ezt a felelősséget meg ezt a munkát, amit polgármester úr tisztességesen megcsinált – fogalmazott Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció frakcióvezetője.

Abay Nemes Zoltán a lakók részéről hozzátette, ők nem szeretnének abba a politikai vitába belefolyni, hogy ki kit hívott meg, viszont a Fodor Csaba által felvázolt verziót el tudják fogadni. Így ezzel a módosítót, hogy 60 százalék lesz beépíthető és növelik a zöldterületet a régi piactérnél, végül 15 igennel fogadták el a képviselők.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.