Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

facebook megosztás

Évente öt-, hatezer új megbetegedést regisztrálnak és mintegy kétezren vesztik életüket a mellrák elleni küzdelem során Magyarországon. Novák Enikő, a Kanizsai Dorottya Kórház mammográfiás laborjának vezetője hangsúlyozta: a betegség korai felismerése életet menthet, de sajnos csak nagyon kevesen vesznek részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon. A rózsaszín október elnevezésű kampány 1985-ben indult, ennek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szűrés fontosságára.

Az emlőrák a nők rosszindulatú daganatos megbetegedései között az első helyen áll. A kór egyre fiatalabb korosztályt is érint, de túlnyomó többségében az 50 év felettieket veszélyezteti, mondta el Novák Enikő. A szakember hozzátette: 2001 óta a 45-65 év közötti hölgyeket kétévente ingyenes szűrővizsgálatra hívják be, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha baj van.

– Két szűrés között két év telik el, ami azért egy elég hosszú idő. Ezalatt kialakulhat bárkinél emlődaganat. Nyilván egy emlőszűrés az adott pillanatot tükrözi, ezután bármi lehet, hiszen ez nem egy védőoltás. Nagyon fontos a hölgyeknek az önvizsgálata. Én úgy gondolom, hogy amelyik hölgy megismeri az emlőjét, az észre fogja venni, hogyha változás történik, bármi kis csomót tapint. Nagyon fontos, hogy gyakori panasz az emlőérzékenység. Ez nagyon ritkán jelez emlődaganatot. Sokkal inkább a tapintható, fájdalmatlan csomóra kell odafigyelni – mondta el Novák Enikő, a Kanizsai Dorottya Kórház mammográfiás laborjának vezetője.

Ahogy arról korábban Híradónkban is beszámoltunk, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Klubjának tagjai október negyedikén a Csónakázó-tónál tartottak egy egészégnapot.

– Megbeszéltük azt, hogy ma lesz a mellrák elleni séta, amit minden évben meg szoktunk csinálni. Most a körülmények úgy adódtak, hogy az elmarad, és emlékezünk a gyaloglás világnapjára. A sétára visszatérve, a városban most nem csinálta meg senki, ezért úgy döntöttünk, nagyon szép az idő, a Csó-tónál, szabad levegőn mindenféle vírusmentes napot tudunk tartani – mesélte Karosi Lászlóné, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Klubjának elnöke.

A klub jelenleg mintegy 70 tagot ölel fel, akik az egészséges életmód mellett mindannyian fontosnak tartják a rendszeres szűrővizsgálatokat és ellenőrzéseket.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.