Ősszel nem csak látni, hanem látszani is fontos a közlekedésben résztvevőknek

A gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és az autóvezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell az őszi körülményekhez a balesetmentes közlekedés érdekében. A megkérdezett szakemberek elsősorban a látni és látszani elv fontosságát emelték ki a mostani időszakra vonatkozóan.

Az elmúlt két évben több olyan gyalogos baleset is volt, amelyek a látni és látszani elv figyelmen kívül hagyása miatt következtek be – hangsúlyozta Lovkó Balázs balesetmegelőzési főelőadó. Egy teljesen fekete vagy sötét ruhát viselő embert szinte lehetetlen észrevenni a borús, csapadékos napokon.

– Tudatosítaniuk kell magukban azt, hogy nem léphetnek le olyan biztonsággal, mint nyáron, optimálisabb körülmények között, hiszen a gépjárművek féktávolsága ilyenkor megnő. Tehát nekik is meg kell tenniük annak érdekében mindent, hogy – mint a legvédtelenebb résztvevők – vigyázzanak magukra. Gondolok itt ilyenre, ha az úttestre lelépnek győződjenek meg annak veszélytelenségéről, figyeljék a közeledő jármű sebességét, mérjék fel a távolságokat – mondta Lovkó Balázs, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója.

Kálovics Tamás, az egyik kanizsai kerékpárüzlet tulajdonosa szerint a világítóeszközök, a fékrendszer és a gumik állapota az, ami nagyon fontos a biciklis közlekedés során.

Én, mint közlekedő, azt is látom a kerékpárosokon, hogy ki van világítva a biciklis, de nagyon rosszul. Nagyon alulvilágítottak a kerékpárok, sok esetben fent van az a villogó, de azt már nem nézi meg az illető, hogy lemerült az elem és épphogy csak pislákol. Tehát az legyen mindig normális elemmel, normálisan feltöltve, hogy lássák. Hiszen saját érdekünk, hogy láthatóak legyünk, mások számára is – fogalmazott Kálovics Tamás, a Kanizsa Kerékpárcentrum üzletvezetője.

A gépkocsik esetében a jármű világítóberendezéseit, a ködlámpákat és a fényszórókat is gyakrabban kell ellenőrizni, mivel az esősebb, párásabb időjárásban megváltoznak az útviszonyok – emlékeztetett Arany István autósoktató.

Fontos, hogy lássunk és minket is lássanak, megváltoznak az útviszonyok, mert több az esős nap, megnövekszik a féktávolság. Ugyanez igaz arra, amikor a köd vagy a pára lecsapódik, de veszélyesek az úttestre hulló falevelek is, ugyanis eltakarhatják az útburkolati jeleket, illetve, ha nedves az út, akkor síkos réteget is képezhetnek. A reggeli fagyok is megjelenhetnek, ami jegesedéshez vezethet – nyilatkozta Arany István, a Start Autósiskola oktatója.

Az oktató azt is elmondta, hogy szerencsére egyre több türelmes sofőrrel találkozik Nagykanizsa útszakaszain.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)