Ünnepeltek Murakeresztúron

Átadták a Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékházat Murakeresztúron a hétvégén. A szüreti programon a helyi közművelődési egyesület megalakulásának harmincadik évfordulójára is megemlékeztek.

Régóta várt álma valósult meg a tájház átadásával az egyesületnek. A helyi horvátságnak a felújított épületben lehetősége lesz a közösségi összejövetelekre, foglalkozásokra – tudtuk meg Kovácsné Deák Erzsébettől, a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr elnökétől.

– A Magyar Falu Programnak köszönhetően hatmillió forint értékben kaptunk támogatást, illetve a nemzetiségi pályázatban 1,5 millió forint összeggel kaptunk támogatást. Az egyesület saját önerőből vásárolta meg a tájházat, és adományok gyűjtésével még további pénzeket tudtunk arra fordítani, hogy ez az épület most, a mai szépségében láthatóvá váljon – nyilatkozta Kovácsné Deák Erzsébet, a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr elnöke.

A határ menti település lakóinak fontos a hagyományőrzés, ezért a programokat is ennek megfelelően állították össze. Emellett a tavaly ismét megrendezett szüreti mulatságot is folytatták, így egy látványszüreten is részt vehettek az érdeklődök.  A programokon túl a helyi asszonyok készültek különböző süteményekkel és ételekkel.

– Csülökpörkölttel, tésztával és a vacsora után egy kis lángossal, süteménnyel, kaláccsal készültünk. Mindenféle finomsággal – mesélte Jeszek Ferencné.

Az udvarban felállított kis színpadon a helyi és környékbeli tehetségek szórakoztatták műsorukkal a vendégeket.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)