Zenélt ma a város

facebook megosztás

Zenélt ma a város. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, saját kezdeményezést hirdetett a Farkas Ferenc Zeneiskola a zene világnapjára. A jeles alkalom apropóján az intézmény növendékei és tanárai a város több pontján szórakoztatták a kanizsai közönséget.

A programsorozat első megállója a Kiscsillag Református Óvoda volt, ahol a kicsiknek a különböző népi hangszereket, például a furulyát, a dorombot, valamint a tilinkót és a hegedűt mutatták be és szólaltatták meg a zeneiskola tanárai.  

– A zenei hallás és a zenei értés fejlesztése az nagyon fontos. Amikor majd zenehallgatóvá válik a gyerek, akkor mindenképpen az igényes zene felé forduljon. A másik pedig, hogy a hagyományaink, a népi hangszerek megismerése az identitás nevelésének egy fontos eszköze, hiszen ismerni kell, hogy a magyar nép az milyen hangszereket használt – mondta Vizeli József, az FFZAMI népzene tanára.

Jól ismert dallamok csendültek fel tíz órától az egyik könyvesboltban is, ahol lassan már hagyománynak számít a zenés megmozdulás.

– Azért jó kitelepülni és megszólaltatni a hangszereket, mert szerintem az emberek elszoktak attól, hogy élőben hallgassanak hangszereket, hiszen mindenhonnét, rádióból, mindenféle hangzóeszközökről hallgatják a zenét és szerintem nincs benne a fejükben, hogy ezeket a zenéket zenészek csinálják. Jó itt találkozni személyesen az emberekkel. Viszonylag kevesen járnak már koncertekre, ezt lenne jó népszerűsíteni mind a felnőttek, mind a fiatalok körében – fogalmazott Balogh Tünde, a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke.

A pénteki program záróakkordja egy minikoncert volt az árkádok alatt a Vasemberháznál, de jövő hét hétfőn és kedden még folytatódik a zenés rendezvény.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.