A kerti csapokat és a vízmérőket is készítsük fel a télre

facebook megosztás

A tél közeledtével a kerti csapok, a vízvezetékek és a vízmérők szigetelésére hívja fel a figyelmet a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. Cziráki László, a cég vezérigazgatója elmondta: a hatályos jogszabályok szerint a vízmérőhelyek védelme, ellenőrzése a fogyasztók feladata, így az esetleges kárt is nekik kell megfizetniük.

A ritkán használt ingatlanoknál különösen fontos a vízmérők víztelenítése, és a vízmérőakna letakarása - figyelmeztet Cziráki László. Ezen kívül a kevésbe védett helyen található szerelvényeket is érdemes szigetelőanyaggal beburkolni.

– Azt tudni kell, hogy a jelenleg hatályos víziközmű törvény szerint a vízmérőhelyek védelme, ellenőrzése az a fogyasztók feladata. Ezért célszerű a mérőhelyeket folyamatosan ellenőrizni, ha hibát tapasztalnak, akkor rögtön bejelenteni a szolgáltatónak, hogy ezeket a hibákat rögtön lehessen helyreállítani, hiszen akár százezres kár is lehet az elfolyt vízmennyiség, vagy a szerelvények cseréjének a költsége – mondta Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója.

Ha sérült egy aknafedél, akkor azt célszerű kicserélni, majd a tél folyamán többször ellenőrizni, hogy nincs-e benne víz.

– Tavaszig, amig a fagyok fennállnak, addig célszerű folyamatosan ellenőrizni is, és a víztelenítést ugyanaddig fenntartani, hogy a fagy ne okozzon károkat, mert a tavaszi enyhüléskor jelennek majd ezek meg. Akkor tapasztalhatnak jelentős vízelfolyást, vagy jelentős kárt a lakosok – tette hozzá Cziráki László.

Az eszköz elfagyását jelzi, ha alig jön víz a csapból, nem forog a vízmérő, vagy a vízmérő üvegén törés látható.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.