Csatlakozott egy Spanyolországból induló, nemzetközi energiagazdálkodási programhoz Nagykanizsa

facebook megosztás

Csatlakozott egy Spanyolországból induló, nemzetközi energiagazdálkodási programhoz Nagykanizsa. A másfél éves együttműködési kezdeményezés lehetőséget biztosít a VilaWatt projektben kidolgozott, közösségi energiára alapuló gyakorlatok átvételére. A kezdeményezésről ma tartottak nemzetközi konferenciát a Medgyaszay Házban.

Barcelona mellett található Viladecans város. Ott alakították ki, és valósították meg sikerrel a Vilawatt energiagazdálkodási pályázatot. A település projektje az energiaközösségek létrehozására, energiakormányzatra, és a megújuló energiák használatára irányul. Nagykanizsa mellett, egy belga, és egy görög várost kerestek meg, hogy a tudást átadják, és a későbbiekben hasznosíthassák is a saját városuk képére alakítva. A projekt idén tavasszal indult és a nemzetközi partnereknek online konferenciákon keresztül nyílik lehetőségük a tapasztalataik megosztására. A szakmai megbeszélésen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere kitért Nagykanizsa eddigi szerepvállalására, amit a környezetvédelem érdekében megfogalmazott a Pannon Egyetemmel és a MOL-lal karöltve.

– A felesleges pazarlás helyett a körforgásos gazdaság megvalósítására érdemes törekednünk, amely számos területen alkalmazható a hulladékfeldolgozástól, az energiafelhasználástól, a vízgazdálkodásig – mondta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A projekt helyi koordinálásában a Városfejlesztő Kft. vesz részt.  A cég ügyvezetője, Czirákiné Pakulár Judit elmondta, az első feladat a spanyol modell vizsgálata, hogy miként lehetne városunkba adaptálni, és hogyan alakítható ki egy új energiaközösség itt Nagykanizsán az önkormányzat, illetve a vállalkozások és a lakosság bevonásával.

– A lakossági szereplők kapcsán kifejezetten lakóközösségeket, társasházakat szeretnénk bevonni, mert nyilván ott nagyon nagy hatékonysággal lehetne energiát megtakarítani, hogyha utána a beruházások kapcsán akár napelemparkot, akár földhőt hasznosító berendezéseket lehetne későbbi pályázatok során beszerezni – nyilatkozta Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Czirákiné Pakulár Judit hozzátette, a projekt Nagykanizsa klímastratégiájával összehangoltan valósul meg.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.