Drágább lesz a hal idén karácsonykor, mint tavaly

Drágább lesz a hal idén karácsonykor, mint tavaly. Az országos tendencia oka a nyári aszályos időjárás, valamint a gabona- és az energiaár emelkedése. A megkérdezett kanizsai árus azonban nem tervez jelentős emelést az ünnepi időszakra.  

Már szeptember elején elkezdte az őszi lehalászati munkálatokat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság haltermelési igazgatója, Fodor Ferenc elmondta, a piaci hal halászatával már végeztek, az étkezési méretű pontyok, süllők és harcsák pedig már a tárolótavakban várják a karácsonyi szezont. Fodor Ferenc hozzátette, bár a nyári aszályos idő nem kedvezett a halgazdálkodásnak, de az országban található halmennyiség elég lesz a magyar szükségletek ellátására.

– Mindenki érzékelte, egy nagyon meleg, aszályos nyáron vagyunk túl. Az Agrárminisztérium tartósan vízhiányos állapotot is hirdetett a nyár közepén. Ez azt jelenti, hogy a halastavakban országosan 50-60 centiméter víz hiányzott, szélsőséges eseteben akár egy méter is. Voltak sajnálatos elhullások is a nagyon magas hőmérséklet és a kevés vízből adódóan. Mind az energia, mind a gabonaárak nagyon magasra emelkedtek az idei évben. Tavalyi évhez viszonyított 15 százalékos drágulást prognosztizálunk – nyilatkozta Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója.

Jelentős áremelést nem terveznek a Vásárcsarnokban található kanizsai halboltban. Az üzletvezetőtől megtudtuk, városonként változó, hogy mikor indul meg a kereslet az ünnepi menü hozzávalóihoz. Zalaegerszegen kicsit hamarabb vásárolnak az emberek halat az ünnepekre, míg Nagykanizsán december közepétől nő meg a forgalom. Jellemzően pontyot, harcsát, süllőt vesznek a helyiek, de a tengeri herkentyűket sem vetik meg a kanizsaiak.

– Érdekes módon, gondolom a horvát határ közelsége miatt, jól viszik a tintahalat, a fekete kagylót, a lazacot. Valahogy jobban tudják a tengeri halat a kanizsaiak, mint mondjuk Keszthelyen – mondta el Balogh Sándor, a Kanizsai Halbolt üzletvezetője.

Annak érdekében, hogy egész évben legyen hazai hal a boltok polcain, a szakmai szervezetek leállították a magyar hal exportját.  

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)