Drasztikusan emelkedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja Nagykanizsán

facebook megosztás

Drasztikusan emelkedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja az elmúlt 3-4 hétben Nagykanizsán. A Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ szakemberei szeptember óta ismét, heti rendszerességgel vizsgálják a nagykanizsai szennyvíztelepről vett mintákat.

A kutatók a kora nyári időszakban, a sorozatos negatív eredményeket követően döntöttek úgy, hogy szüneteltetik a mintavételt. Szeptember eleje óta azonban ismét indokolt a szennyvíz vizsgálata.

Szeptember elején relatíve alacsony koncentrációkat tapasztaltunk, tehát épphogy a kimutatási határtól egy kicsit magasabb mennyiségeket sikerült detektálni. Azt követően néhány negatív mintánk is volt, és az elmúlt 3-4 hétben viszont egy drasztikus emelkedés és annak egy stagnáló, tehát folyamatosan magas koncentrációját tapasztaltuk – nyilatkozta Oláhné Horváth Borbála, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója.

Mint megtudtuk, az eredményeket – egyebek mellett - az időjárási körülmények és egy nagyobb esőzés is befolyásolja.

A koronavírus-részecske rendkívül hőmérséklet-érzékeny. Az a helyzet, hogy a talaj hőmérsékletének változása befolyásolja azt, hogy a szennyvízhálózatban utazó szennyvíz milyen hőmérsékleten ér a szennyvíztisztító telepre, ahonnan a belépő pontról történik a mintavételezés. Azért ez a hőmérséklet-ingadozás jóval kiegyenlítettebb, mint a levegő, de nyilvánvalóan, ahogy haladunk az ősz, majd a tél felé, ez az átlaghőmérséklet fokozatosan csökken – tette hozzá  Oláhné Horváth Borbála.

A mintavételezést és a vizsgálatokat a következő hónapokban biztosan folytatják a kanizsai kutatóközpontban.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.