Ha az udvarban találunk egy sünt, azt semmiképpen se próbáljuk meg háziasítani

facebook megosztás

Vigyázzunk a téli álomra húzódó sünökre – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az összegereblyézett levélkupacokat óvatosan bolygassuk, hiszen az állatok a hideg idő beköszöntével hibernálják magukat, ennek helyszínéül pedig gyakran választják a levélhalmokat.

A kupacokba rendezett falevelek ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Az állatok olyan odút keresnek maguknak, ami megfelelően szigetelt, mondta el Orbán Zoltán. Az MME szóvivője hozzátette, az összegyűjtött kupacokat semmiképpen se gyújtsuk fel, illetve lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak. 

– A lakott területeken is gyakori keleti sün, akkor vonul téli álomra, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Ilyenkor a téli álom 5-6 hónapon keresztül is eltart. Akkor fognak felébredni ezek az állatok, amikor a hőmérséklet tartósan 15 Celsius-fokra emelkedik.  Ezek az állatok ilyenkor nem fagynak meg, körülbelül 6 Celsius-fokon tartják a testhőjüket és nagyon nem mindegy nekik, hogy az energiatartalékaikból milyen környezetben alszanak – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az egyik kanizsai állatkereskedésben afrikai fehér hasú törpesünöket is árulnak hobbitartásra, de ha az udvarunkban találunk egyet, azt semmiképpen se próbáljuk meg háziasítani, hangsúlyozták a szakemberek. Amennyiben mégis rálelünk egy kupacban megbúvó sünre, és meggyőződtünk róla, hogy egészséges, akkor azt helyezzük biztos helyre, és lehetőleg tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket, ágakat.

– Akkor szabad állatorvoshoz vinni, hogyha látjuk, hogy sérült vagy 600 gramm alatti süniről van szó, amúgy nem szabad. Lehet nekik ételt kirakni az udvarba, ugyanúgy lisztkukacot vagy bármi mást, ami az étrendjükbe tartozik, főtt tojást is lehet nekik adni – mondta el Hideg Yvett, a Leguán Akvarisztika és Hobbyállat Kereskedés dolgozója.

A szakemberektől azt is megtudtuk, hogy tejet semmilyen életkorú sünnek nem szabad adni, mivel laktózérzékeny állatokról van szó.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.