Holnap lesz a véradók napja

facebook megosztás

November 27-e 1988 óta a véradók napja Magyarországon. A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére ilyenkor a rendszeres véradókat elismerésben és jutalomban részesíti hazánk legnagyobb humanitárius szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat. Nagykanizsán a pandémia miatt idén elmarad a köszöntőrendezvény.

Az elmaradó program miatti hátrányt idén az adventi véradó héten igyekeznek bepótolni a szervezők. Utóbbi akció célja, hogy a vírus miatt eltolt műtétek mellett a közelgő ünnepekre is elegendő mennyiségű vért gyűjtsenek. A donorok a pontos időpontokról bővebben a közösségi oldalakon tájékozódhatnak. A protokoll szerint a véradáshoz továbbra sincs szükség a védettségi igazolványra, de a maszk viselése kötelező, valamint minden résztvevőnek elengedhetetlen a lázmérés, a helyszíneken pedig folyamatosan fertőtlenítenek.

– Ezeken az alkalmakon igazából azokat a véradókat próbálják egy kicsit megtisztelni, illetve megajándékozni, akik kiemelkednek a többiek közül. Például a százszoros véradók vagy a véradó mozgalomban vesznek részt. Általában egy központi ünnepséget szoktak nekik szervezni Budapesten vagy le szokták osztani megyékre, illetve járásokra is ezt a feladatot. Itt is szoktunk véradó ünnepséget szervezni, viszont most a pandémia alatt sajnos elmarad. Az adventi véradó hetünkön próbáljuk meg behozni a lemaradást, amely 2021. december 6-a és 10-e között lesz a Kanizsa Centrumban – nyilatkozta Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének véradásszervezője.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.