Jó a kukorica termés Zalában, 40-50 százalékkal drágábban adják el a gazdák, mint tavaly

facebook megosztás

A Zala megyében 31 630 hektáron termelt kukorica több mint 80 százalékát már betakarították, a hektáronkénti termésátlag 8,4 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.    

A kukorica hektáronkénti termésátlaga 0,2 tonnával meghaladta a tavalyi átlaghozamot és a termés minőségével sincsenek problémák - ismertette Sabján Krisztián.    

A gazdák tonnánként közel 88,9 ezer forintért tudják értékesíteni a kukoricát, 40-50 százalékkal magasabb áron, mint az előző évben - tette hozzá.    

Kitért arra is, hogy a betakarítással párhuzamosan zajlanak a talajelőkészítések és a vetési munkák. Zala megyében a tervek szerint ősszel 52 670 hektáron vetnek a gazdák. Búzából a vetésterület 80 százalékán, 25 120 hektáron került földbe a mag, a rozst 340 hektáron, az őszi árpát 4860 hektáron, míg a tritikálét 1330 hektáron vetették el.    

A szeptemberben, október elején elvetett területeken a növényállomány szépen fejlődik. Az esőzések néha hátráltatják a szántóföldeken zajló munkákat, de az őszi csapadék kedvező hatással van a növényállomány fejlődésre.    

A repceföldek jó-közepes képet mutatnak. A 14 380 hektáron elvetett repce jól fejlődik, a később kelt állományoknak is volt idejük megerősödni, de az aratásig még 8 hónapot a szabad ég alatt kell tölteniük - tájékoztatott a NAK megyei elnöke.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.