Lámpás járást szervezett Márton-nap alkalmából a letenyei óvoda

facebook megosztás

Lámpás járást szervezett Márton-nap alkalmából a letenyei óvoda. A rendezvényen az intézményben cseperedő gyermekek és szüleik vettek részt. A menet a Bajcsy utcai óvodától indult, a Fő téren keresztül, majd az óvodánál zárult, ahol zenés forgataggal és Márton napi finomságokkal várták a résztvevőket.

10 éves múltra tekint vissza a lámpás járás a Letenyei Hóvirág Óvodában. 2011-ben az intézmény egyik munkatársa indította el a kezdeményezést, hagyományőrző céllal. Azóta minden évben töretlen sikert arat a program. A menetet egy Márton-naphoz kapcsolódó, dalos körjátékokból és mondókákból álló műsor előzte meg.

– Kézműves foglalkozások előzték meg a programot, ahol a szülők lámpásokat készítettek, illetve az óvoda dolgozói sütöttek hagyományos Márton kiflit, illetve készítettek teát, forralt bort. Tehát egy kéthetes intervallumban ezzel az ünnepkörrel foglalkoztak a gyerekek. A csoportokban is a tevékenységük e köré épült, dalokat, verseket tanultak, körjátékokat, mesét hallgattak – mesélte Hermán Zsoltné Szunyogh Éva, a Letenyei Hóvirág Óvoda vezetője.

A határ menti városban számos programot szerveznek Márton-napján. Farkas Szilárd polgármester elmondta, ilyenkor tartanak bormustrát, amit a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete minden évben megszervez.  

– Én úgy gondolom, hogy a letenyeiek nagyon ragaszkodnak a hagyományokhoz, hiszen ez egy fontos ünnep, ez egy fontos emléknap is egyben. Magyarországon jelentősége van ennek az ünnepnek, mind az egyházi vonalon, mind pedig a világi vonalon. Főként a rendezvények kapcsán tudunk kapcsolódni ehhez az ünnephez, tehát az óvoda, a szőlő és bortermelők egyesülete kapcsán, illetve a vendéglátó egységek, a különböző gasztronómia kapcsán. Én azt gondolom, hogy van hagyománya a Márton-napnak Letenyén – nyilatkozta Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

Farkas Szilárd hozzátetette, a lámpás járás főként a német nyelvterületen terjedt el, és azért vezették be, hogy a fény, amely a jó cselekedetet jelképezi, eljusson mindenkihez.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.