Meg kell menteni egy forrást az épülő M76-ostól Zalaegerszegnél

facebook megosztás

Végveszélyben érzik Zalaegerszeg egy kevésbé ismert, ám annál többre értékelt természeti kincsét a helyi környezetvédők, miután az M76-os autóút tervezett nyomvonala egyenesen a Csillag-hegyi forrás és az azt körülölelő évszázados bükkösön vezet át.

Úgy vélik, az út tervezésekor az építők nem is tudtak erről a természeti értékről, ezért választották ezt a völgyet, pedig sokan járnak ide kirándulni, sokan az ivóvizüket is a kiváló minőségű forrásból szerzik. A helyiek ezért úgy döntöttek, aláírásgyűjtésbe kezdenek remélve, hogy megmenthető a ritka természeti közösség – írja Gaál Zoltán a blikk.hu oldalán.

– A 76-os utat Pethőhenyével összekötő földút mentén található ez a csodaszép bükkös, amely egy forrást ölel körül. Ennek a forrásnak már hivatalos neve is van: Csillag-hegyi-forrás. Erre vezet a Zalaegerszeget érintő piros turistajelzés, illetve a Horhosok útja is – kezdte Lang Ferenc, aki élére állt az aláírásgyűjtő akciónak.

– Családok tucatjai, százai járnak erre rendszeresen, ám a forrás igazából csak az utóbbi hónapok eredményeképpen került hivatalos nyilvántartásba. Papíron eddig nem létezett, az M76-os építési engedélyének kiadásakor a természetvédelmi szervezetek sem tudtak még róla, ezért kaphatott éppen ide engedélyt a kiemelt beruházás – tette hozzá Ferenc, a városszerte népszerű kutyaiskola vezetője.


Védett fekete harkály, hazánk legnagyobb testű harkálya. A fekete harkály nem vándor, hanem állandó madarunk, és erős területhűség jellemzi, ennek a párnak ez a tradícionális fészkelő helye. És csak öreg, nagy természetességű erdőkben él.

A nemzeti park csak az engedély kiadását követően küldött ide geológusokat, s ekkor mérték fel a forrás vízhozamát, minőségét. Pedig egy 1996-os rendelkezés értelmében a forrás eleve védett kellene hogy legyen. Ez az egész egy életközösség, amely nagyon érzékeny, nagyon bonyolult és ritka élőhely.

Mint megtudtuk, eredendően egy másik nyomvonalon tervezték a városba vezető utat, mégpedig Alsónemesapáti külterületén, különösebb rongálás és irtás nélkül. Ám a falu tiltakozott az út közelsége miatt, ezért irányították be a völgybe. Itt viszont a tervek szerint 20-25 méter magasságban kell elhordani a földet, épp a forrás fölül.

– Ez nem károkat okozna, hanem teljesen megsemmisítené ezt az évszázadok alatt kifejlődött együttest. Ezért kezdtünk ennek a petíciónak a megfogalmazásába és a támogató aláírások gyűjtésébe – mondta a mostani tiltakozás szervezője.

Lapunk kérdezte az innovációs tárcát, hogy a nyomvonal tervezésekor számoltak-e azzal, hogy milyen természetvédelmi területen haladna keresztül az útpálya, illetve látnak-e esélyt arra, hogy tárgyaljanak a környezetvédőkkel, s lépéseket tegyenek a terület megmentésére? Eddig nem érkezett válasz.

Úgy tudjuk, a tiltakozás egyre szélesebb mederben halad, a Levegő Munkacsoport immár jogi szakértőkkel támogatja. Így valamennyi illetékes hivatalhoz benyújtják észrevételeiket remélve, hogy még lehet változtatni a terveken.

„Mi szeretnénk összegyűjteni minél több természetkedvelőt, akik egyetértenek azzal, hogy ez a hely megmentésre érdemes. Ennek érdekében hoztuk létre ezt az oldalt és indítunk hamarosan online petíciót. Kérjük, támogassátok ti is a forrás megmentését” – áll a csoport nemrégiben publikált közleményében, amelyhez saját Facebook-oldalt is készítettek.

Az eredeti cikkért kattintson»

Forrás: blikk.hu

(Borítókép és fotó: Innen nem csak a bükkös, hanem a lábuk alól a talaj is eltűnne a tervek szerint. 22 méter mélységig/facebook.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.