Megvan, kiknek a boltjai kaptak akár 70 millió forintos támogatást Nagykanizsa környékén

facebook megosztás

Elérhető a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatása 2021. – Magyar Falu Program – Döntési listája. A kormany.hu egyik jól elrejtett szegletében elérhető dokumentumot a 444.hu vette észre. Hogy kik örülhetnek a pályázati pénznek és mely faluban vásárolhatnak majd az emberek megszépült kisboltban azt a Falusi pénzosztás Fidesz-módra: előbb a trafik, utána a kisbolt - Kitömték a Coop-láncot, de polgármester is kapott a milliókból című írásukban tették közzé.

A támogatási lehetőségről a kanizsaujsag.hu is tájékoztatott. Akkor azt írtuk, a támogatást infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra és foglalkoztatáshoz igazodó bértámogatásra lehet felhasználni. A pályázó falusi kisboltok az alapvető élelmiszerek árusítása mellett postai szolgáltatások biztosításával, vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazásával és közösségi terek üzemeltetésével is foglalkozhatnak. A kérelmet gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek adhatják be.

Gyopáros Alpár kormánybiztos október közepén jelentette be, hogy az első körben 121 olyan településen nyílik kisbolt, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt. Erről a közel 49 millió forintos támogatással, Rigyácon nyíló új bolt kapcsán, Közpénzből nyílnak falusi kisboltok szerte az országban címmel számoltunk be.

„Az igazi nagy eresztés azonban a második kör volt” - írja a 444.hu -, „itt mintegy két hete tudták meg az érintettek, hogy nyertek-e. Sokan örülnek most az állami támogatásnak, hiszen 1413 falusi kisbolt szerepel a győztesek listáján: 2-70 millió forint közötti összegeket lehet bezsebelni.”

Nagykanizsa környékén többek között Eszteregnye, Fityeház, Galambok, Liszó, Miháld, Nagybakónak, Nagyrécse, Nemespátró, Murakeresztúr, Surd, Szepetnek, Tótszerdahely, Újudvar lakóit várja majd megújult kisbolt.

Van ahol több is. Murakeresztúron Horváth János 21, Knausz Cintia 8 és a Kocsis és Társa Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 21 millió forintos támogatással biztosíthatják boltjaikban a vevők zavartalan kiszolgálását.

Van olyan egyéni vállalkozó, aki több faluban is a kor igényeihez igazíthatja boltja működését. El-Sayed Tamer mintegy 240 millió forint támogatást fordíthat fejlesztésére vagy ingatlan vásárlásra.  A „Magyar Falu Program Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatása 2021.” révén, Nagybakónakon 63, Nagyrécsén 63, Liszóban 58, Újudvaron 55 millió forint áll rendelkezésére.

Forrás: 444.hukormany.hu

(Borítókép: Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi államtitkár és Elsayed Tamer, több dél-zalai telep̈ülésen boltot, sörözőt és Nemzeti Dohányboltot üzemeltető vállalkozó a Magyar Falu Program keretében meghirdetett, a falusi kisboltokat célzó pályázatok kapcsán történt véleménycseréje, találkozója/facebook.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.