Nagy álmok, nagy lehetőségek, és a nagy logóügy

facebook megosztás

A legutóbbi közgyűlés több napirendje is alaposan felkavarta a kanizsai közéletet. Erős üzengetést, bejegyzésáradatot és kommentcunamit indított el a reklámgazdai szerep és a város arculatának modernizálására kiírt pályázat. Utóbbit Vercz Dávid munkája nyerte, bár az alpolgármester szerint a munka amatőr jeleket hordoz, és olyan megjegyzés is érkezett a közösségi oldalon, amely szerint egy öngyilkos sast ábrázol.

Az arculati pályázatra négy pályamű érkezett, a végső győztest az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság javasolta a képviselő-testületnek. Vercz Dávid munkája Nagykanizsa 1903-ban elfogadott címerére épül, úgy, hogy az megfeleljen a mai kor követelményeinek. Az alkotó egyébként kanizsai születésű, jelenleg Budapesten él és több plakátkiállításon díjazták már alkotásait. Nem volt túl sok felszólalás ezen napirendnél, ugyanakkor ez esetben beszédes volt a hallgatás is.

A logócserét nem találta támogatandónak sem Balogh László polgármester, sem Bizzer András. Az alpolgármester elmondta, bár nem akar senkit megbántani, de neki a győztes pályázat sem tetszik, az amatörizmus jeleit hordozza, és nem gondolja, hogy ezt a szimbólumrendszert hosszú távon érdemes lenne használni. Vercz Dávid munkáját az ÉVE oldaláról Gábris Jácint, Károlyi Attila, Schauta Marcell és Berta Krisztián is megvédte. Végül az új logó használatát 9 (!) igennel fogadták el a városatyák.

Második felszólalásában már a közgyűlésen is pedzegette Berta Krisztián, hogy ezen tervezetet egyszer már nyilvánosságra hozták az alkotók. Sőt, ami a mostani döntés kapcsán igazán fajsúlyos, hogy 2020 júniusában a megyei napilap cikke szerint támogatandónak is találta ezt a munkát Balogh László polgármester.

A „Fiatal lokálpatrióták új arculatot álmodtak Nagykanizsának” című írás hosszan taglalja, hogy Vercz Dávid és Dominik Zsolt alaposan átdolgozta a város arculati elemeit, a Kanizsához kötődő színeket, s a vár ötszög alapját felhasználva.

Ebben a cikkben Balogh László még támogatásáról biztatta a fiatalokat, ahogy fogalmaz: „Örülnék, ha egy kanizsai megújulásban a két fiatal által megálmodott szimbólumok szerepet kapnának.” Ebből az örömből már nem sok volt tapasztalható a közgyűlésen, s pláne nem utána. Hiszen kormányoldali fogadatlan(?) szószólóktól kapott hideget-meleget a pályamunka. S itt hadd jegyezzem meg ismét: ugyanarról a pályamunkáról van szó, amelyet kicsivel több mint egy éve a Zalai Hírlap mutatott be, és Balogh László méltatott.

A pályázat kiválasztását végző OKISB elnöke, Gábris Jácint közösségi oldalán csokorba szedte a vádakat, és mint a napirend előterjesztője, válaszolt is azokra. A legfőbb fake news-t, miszerint a város címerét is lecseréli az ÉVE, szándékos félrevezetésnek titulálta a képviselő. Volt, aki az eredeti címerben szereplő félholdat hiányolta, Gábris erről azt írta: „a félhold többek szerint pont a nemkívánatos elemek közé tartozik…gondolva arra, mikor városunk is megtapasztalhatta a migránsok nem kívánt jelenlétét”. A sas „öngyilkosságára” pedig a következőket írta: „gyomrát és szívét összetéveszteni a csüdjével, s belemagyarázni azt, hogy a kard átdöfte – erre már nincs mit reagálnom.”

Érdekes, hogy 2012-ben, Cseresnyés Péter polgármestersége alatt bevezetett logó kapcsán nem született ennyi, vélt heraldikai hibákra, a város történelmi múltjának elárulására tett megjegyzés. Holott az a munka, még a ma már miniszterelnöki biztos nyilatkozata alapján sem a történelmi hűséget, sokkal inkább az egyszerűséget célozta meg.

Cseresnyés így fogalmazott 2013 januárjában a Demokratának: „Az elsődleges célunk az volt, hogy az új jelkép vidámságot és önbizalmat sugározzon, hogy érdemes ide jönni, jó itt élni, mert Nagykanizsa a lehetőségek városa. Olyan jelképet kerestünk, amit egy óvodás is könnyen le tud rajzolni…”

¤ ¤ ¤

A szavazás margójára

Akár mozgassuk meg ezt a vizet – ezt Balogh László mondta az arculati pont szavazása előtt. Majd, amikor Vercz Dávid munkájáról kellett dönteni, a megmozgatásból, a 2020-as nyilatkozat ide vagy oda, annyi lett, hogy ő és a Fidesz-frakció tartózkodott. Kivéve Radics Bálintot. Nem tisztem a 8. számú körzet képviselőjét piedesztálra emelni, de engedtessék meg, hogy leírjam: jó volt látni, hogy van olyan képviselő, aki meri vállalni a saját álláspontját még akkor is, ha az „övéi” véleménye azzal nem egyezik. Költői lesz a kérdés: legyen az bármelyik oldal, de nem pont erről kéne szólnia a képviselők munkájának?

Mikó-Baráth György

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. november 12-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.