Rengetegen voltak a temetőkben Nagykanizsán és környékén a hosszú hétvégén

facebook megosztás

Ma van halottak napja. A hosszú hétvégén Kanizsán is rengetegen látogattak el a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. A sírkert nyitvatartása holnaptól visszaáll a megszokott rendre, azaz reggel 7 órától 18 óráig érkezhetnek látogatók.

Már a mindenszenteket megelőző napokban felkészül az ünnepre Tóth Józsefné, hogy november elseje csak a megemlékezésről szólhasson. Elmondta, ilyenkor nem csak a helyi temetőbe látogatnak ki, hanem férje rokonainak sírjához is elutaznak Újudvarra.   

– Főzni előtte való nap megfőzök és akkor ez a nap csak erre van, hogy megemlékezünk, kijövünk a temetőbe – mesélte Tóth Józsefné.

Krémer József és felesége gyakran jár a sírkertbe, hogy gondozzák szeretteik végső nyughelyét. Mindenszentek napján különös figyelmet fordítanak arra, hogy ne csak vérszerinti hozzátartozóikra, hanem távolabbi ismerőseikre is megemlékezzenek.

– Mind a ketten rendszeres temetőbe járók vagyunk, tehát hetente legalább egyszer kijövünk a sírjainkhoz a szeretteinkhez. Ez a mai nap mégiscsak fontos és lényeges az ember számára, hogy gondoljon a halottakra, az elhunytakra, a sok szeretett rokonra, ismerősre, sajnos most már barátra is – mondta el Krémer József.

Az első világháborúban elesett hősökért is sokan gyújtottak gyertyát, és hajtottak fejet a honvédek emléke előtt az obeliszknél.

– Ezek az emberek, katonák a hazájuktól távol haltak meg, és úgy érzem, hogy ennyivel minimum meg kell emlékezni, hogy a hazáért tettek valamit – fogalmazott Pap Attila.

A nagykanizsai temető ma még meghosszabbított nyitvatartással látogatható, azaz este 10 óráig nyitva van. November 3-ától azonban, egészen március végéig, reggel 7 órától este 6 óráig érkezhetnek a látogatók a sírhelyekhez.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.