Telex: Út menti keresztek mellékalakjai lehettek a Balatonszentgyörgyön talált rejtélyes női szobrok

facebook megosztás

Rejtélyes szobrok felbukkanásáról számolt be kedden a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Mint írták, a Zala folyótól délre, Balatonszentgyörgy területén egy lelkes erdőjáró talált rájuk. A marcali rendőrök vitték a műveket a múzeumba, ahol elkezdték a dokumentációt.

Felhívtuk Pál-Simon Kornéliát, az intézmény muzeológus-művészettörténészét, aki elmondta, hogy öt női szentről van szó, ezek közül nagy valószínűséggel három Máriát, kettő pedig Szent Katalint ábrázolja.

A faragott kőszobrok valószínűleg út menti keresztekhez tartozó mellékalakok voltak.

„Ezeket általában családok állították, az egyházi felszentelés után mindig valamilyen határt jelöltek, például települését, birtokét vagy szántóét”– mondta. A Facebook-poszt közzététele óta rengeteg tippet, megkeresést kaptak, a hír az amatőr muzeológusok fantáziáját is megmozgatta.

Pál-Simon Kornélia szerint a 19. század második felétől indul a kutatás. Akkortájt Keszthelyen és Kéthelyen voltak olyan műhelyek, ahol a szobrok készülhettek, a kövek anyaga pedig Rezi környékéhez köthető.

A szobrok jelenleg a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban vannak. Az 1910-es években Rippl-Rónai Ödön gyűjtött hasonló műalkotásokat, a múzeum munkatársai most abban bíznak, hogy az állagmegóvási munkák után a villakert díszei maradhatnak a most fellelt alakok.

Forrás: telex.hu

(Borítókép: Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum)

Az esetről, Öt, mohával  benőtt szobrot találtak Balatonszentgyörgyön címmel számoltunk be.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.