A horvát kormány pénzbeli támogatásokkal ösztönözi állampolgárai hazatérését külföldről

A horvát kormány csütörtökön fogadta el azt a rendeletet, amelyben kibővítette az önfoglalkoztatást elősegítő támogatások összegét azon horvát munkavállalók számára, akik valamelyik európai uniós országból térnének haza, hogy vállalkozást indítsanak - közölte a Jutarnji List című horvát napilap.

A horvát munkaügyi hivatal (HZZ) eddig 130 ezer kunával (6,3 millió forint) támogatta azokat a horvát állampolgárokat, akik mikrovállalkozást indítottak Horvátországban. Ezt az összeget most 150 ezer kunára (7,3 millió forint) emelték.     

További 50 ezer kunát (2,4 millió forint) igényelhetnek azok, akik eddig az Európai Unió valamelyik országában éltek, és az elmúlt két évben legalább egy évet ott dolgoztak. Az alapösszeg mellett 25 ezer kunás (1,2 millió forint) támogatásban részesülhetnek azok is, akik az ország gazdaságilag fejletteb, városi területeiről áttelepülnének a fejletlenebb, vidéki országrészekbe, és ott alapítanának egyéni vállalkozást.    

A támogatásokat január 1-jétől lehet igényelni.     

A kabinet a Horvátországot választom elnevezésű projekttel szeretné visszafordítani az elvándorlást. Továbbá ösztönözni akarja a demográfiai megújulást azokon a területeken, ahol jelentős a népességfogyás.     

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Horvátországnak 4 millió 284 ezer lakosa volt. A 2021-es népszámlálási adatok eredménye csak jövő tavaszra lesz ismert, de becslések szerint a lakosság száma nem éri el a négymilliót. Demográfusok szerint amennyiben nem sikerül megállítani a népességfogyást, 2051-re egymillióval csökken a lakosság száma, elöregedik a társadalom és drámaian csökken a munkaképes korú népesség.

MTI

(Borítókép: horvatorszaginfo.hu)