Akár húsz évet is kaphatnak egy dunántúli számlagyár irányítói

2021. dec. 14.

2018-ban országos akcióban számolta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt a dunántúli bűnszervezet, amely fiktív számlák kiállításával több mint 700 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Az ügyet a NAV vádemelési javaslattal adta át a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.

A bűnszervezet valós tevékenységet nem végző, strómanok vezette cégek nevében állított ki valótlan tartalmú számlákat. Megrendelőik a fiktív bizonylatokkal jogosulatlanul csökkentették az adójukat, összesen 700 millió forintnál is több kárt okozva a költségvetésnek.

A NAV nyomozói 2018-ban IT-szakemberek, revizorok és járőrök támogatásával 56 helyszínen tartottak házkutatásokat és lefoglalásokat. A kiterjedt nyomozásban – az Online Számla rendszer adatait is felhasználva – 25 számlakiállító és több mint 40 számlabefogadó társaságot sikerült azonosítani.

A szervezet felszámolásakor a nyomozók több mint 1 milliárd forint értékben ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, és gépkocsikat, ékszereket, befektetési aranyat foglaltak le, csaknem 250 millió forintot pedig önként térítettek meg a gyanúsítottak. A párhuzamosan zajló adóvizsgálatokban és sikeres végrehajtási eljárásokban is befolyt félmilliárd forint az államkasszába, így az okozott kár teljes egészében megtérült.

A szervezet irányítóinak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük. A szervezet irányítói akár 20 év börtönt is kaphatnak – közölte a szervezet, honlapján.