Arany minősítést kapott a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar a Zalai Regionális Népzenei Versenyen

Arany minősítést kapott a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar a Zalai Regionális Népzenei Versenyen. A fiatalok számos hasonló megmérettetésen vettek már részt, hiszen az egyik fő céljuk, hogy minél többen megismerjék a Mura-menti horvátok muzsikáját.

Egy pénteki próbájuk alkalmával látogattuk meg a csapatot, mint az a képeken is jól látható, egy összeszokott, baráti társaság alkotja a tamburás zenekart.

– Ez egy baráti társaság, nagyon jól összeszokott csapat. A magját adja ennek, hogy három testvér is a zenekarban, ők akár egy külön zenekarként is tudnának funkcionálni. De mellettük még van három nagyon jó barátjuk és így hatan muzsikálnak együtt – mesélte Horváth Bálint zenekarvezető.

A legutóbbi szereplésük során a végeredmény mellett a zsűritől kapott pozitív visszajelzésre is büszkék a tagok. A formáció zenei merítését a családi, lakóhelyi kötelék is segíti.

– A zenekarban több tag is horvát felmenőkkel rendelkezik, Petriventén és Murakeresztúron élő tamburások is vannak most itt a zenekarban, jómagam is semjénházi, illetve tótszerdahelyi kötődésű vagyok – tette hozzá Horváth Bálint.

Az együttes a Mura-menti táj zenei hagyományaiból táplálkozik, illetve a magyarországi délszlávok, Dráva-menti, Pest-környéki horvátok és szerbek muzsikáját játsszák.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)