Az élő fenyőt az illata és a formája, a cserepeset pedig a tartósságáért választják karácsonyfának

Az élő fenyőt az illata és a formája, a cserepeset pedig a tartósságáért választják karácsonyfának. Az örökzöldek műanyag változata is egyre népszerűbb, ugyanakkor a szakemberek szerint környezettudatossági szempontok alapján nem az a legjobb választás.

Családi vállalkozásukat vezeti már évek óta Szmodics Mariann Sandon. Ők egy hektáron nevelnek fenyőket. Mariann elmondta, náluk minden évben élő fenyő van, hiszen a növény jellegzetes illatát semmivel sem lehet pótolni.

– Mi már pár éve úgy áruljuk, hogy mindenki kijöhet és kiválaszthatja, ami neki tetszik, és karácsony előtt pár nappal vágjuk ki. Ez teljesen friss vágás. Pár nap kell, hogy akklimatizálódjon a fenyő mielőtt bekerül a lakásba, mert ott túl meleg van. Ez a fajta azért jó, mert annyira nem potyog a levele, inkább rászárad a végére. Szerintem még mindig van hangulata az elő fenyőnek. Az illata, és mert mégsem az a ceruzával rajzolt – fogalmazott Szmodics Mariann őstermelő.

Benedek Miklósnál is élő fenyő lesz felállítva a házban. Azonban nem kivágott fát díszít fel, hanem egy kisebb, cserepes fenyőt, amit később kiültet a többi fája mellé.

– Ezek a fák, ha van egy kis gondoskodás, akkor meghálálják. Nem jó, ha bent vannak hosszú ideig a lakásban. Érzik, ha szeretik őket és jó ideig a szemünket és lelkünket is gyönyörködtetheti ugyan úgy, mint a többi fa, amelyik itt van szintén az udvarban – mesélte Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Benedek Miklós hozzátette, a műfenyők egyre népszerűbbek, hiszen megfelelnek az ünnepi hangulat kritériumainak. Viszont érdemes figyelembe venni az ökológiai lábnyomunkat, ezért a szakember azt tanácsolja, legalább 5-6 vagy akár 10 évre válasszunk műfenyőt, hogy minél kisebb mértékben romboljuk a környezetünket.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)