A dráguló étolaj árak mellett érdemes kipróbálni más alternatívákat is

Pénztárcakímélőbb és a magyar ételek ízét is jobban kihozza, ha olaj helyett zsírban sülnek az ételek a környékbeli háziasszonyok szerint. A g7 oldalán megjelent statisztikában olvasható, hogy egyes üzletekben egy év alatt 399-ről 550 forintra emelkedett az étolaj literenkénti ára. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az egészség megőrzése érdekében érdemes a napraforgó olajon kívül más, alternatív olajokat is kipróbálni a konyhában.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt, ezen belül az étolajé 30,4, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. A g7-en közölt kimutatás négy áruházláncban vásárolható étolaj literenkénti árait hasonlította össze. Ebből kiderült, hogy egy liter étolaj akár 150 forinttal is többe kerülhet, mint tavaly.

Kecskés Jánosné Manyiéknál mindig készül valami a konyhában, hisz nagy a család. Ma éppen lángost készített a háziasszony. Mint fogalmazott: ételfüggő, hogy mihez használ olajat, és mihez éppen zsírt, de amikor teheti, akkor inkább a zsírt részesíti előnyben. A mai napig foglalkoznak állattartással, így mindig van otthon friss, mindenféle vegyszertől mentes házi zsír.

– A magyaros kaják nagyon szeretik a zsírt. Aztán a kisütéshez néha használok olajat is, de például a rántott húst, vagy egy párizsi szeletet, azt szeretem zsírban sütni – mesélte Kecskés Jánosné.

Márfi Kinga dietetikus szerint érdemes megtalálni az egyensúlyt a zsír és az olajok között. Elsősorban a növényi zsiradékokat ajánlja a zsírsav arány és az emészthetőség miatt, a kókuszolaj például egyre elterjedtebb sütés során.

– Vannak bizonyos olajok, amiket csak salátákhoz használunk, illetve vannak olyanok, amiket lehet sütéshez, főzéshez használni. Leginkább elterjedt a kókuszzsír, kókuszolaj, amit szoktak még használni.  Ez teljesen jól reagál a hőre, lehet vele sütni és főzni is. A hidegen sajtolt olajok közül van az olívaolaj, ami lehet extraszűz is. Ezek inkább saláta olajok – mondta el Márfi Kinga dietetikus.

A szakember hozzátette: egyre népszerűbb a tökmagolaj, vagy a dióolaj is, ezeket szintén salátákhoz lehet felhasználni.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)