GasztroKanizsa: Salátaleves, nemcsak a hétköznapokra

facebook megosztás

Delyné Csere Andrea egy olyan leves elkészítésének leírását osztja meg olvasóinkkal, amit még apai nagyanyjától, az Erdélyországból elszármazott székely asszonytól tanult. Hajdanán ez az étek a szegények eledele volt, manapság azonban ezeknek az egyszerű alapanyagoknak igencsak megemelkedett az ára.

A saláta leves hozzávalói 4 személyre:

1 kis fej saláta, 2-3 gerezd felaprított fokhagyma, 20-25 dkg füstölt kenyérszalonna, 1 ek zsír, 2 kk só, 1 kk őrölt bors, ½ kk őrölt csemegepaprika. Egy kis csomó aprított friss, vagy 2 kk szárított kapor, 1 tojássárgája, 3 ek 20%-os tejföl, 2 tk balzsamecet, vagy 1 tk 10%-os ecet, 1,5 l víz, 1 tk cukor (mert nagyanyám szerint minden sós ételbe kell egy kis cukor, és vica verza).

A levesbetéthez:

1 egész tojás és egy fehérje, 2-3 ek liszt, 1.5 dl tej, 1 kk kapor, 1 csapott kk só,1 ek füstöltszalonna zsír.

Elkészítése:

A salátát leveleire szedem, megmosom, lecsepegtetem. A leveleket egymásba tekerem és egy ujjnyi szélesre metélem. A kenyérszalonnát apró kockákra vágom, és kevergetve egy evőkanál zsíron pörcösre sütöm. Kiszedem, s félreteszem a tálaláshoz.

A visszamaradt zsiradékból kiveszek egy evőkanálnyit a levesbetét elkészítéséhez, a többiből, a liszttel világos rántást készítek, melybe beleteszem a fokhagymát, a pirospaprikát. Vízzel felengedem, sózom, borsozom és hozzáteszem a kaprot. 10 percig főzöm. A tejfölből és a tojássárgájából, egy kis forró levessel habarást készítek. Végül belerakom a salátát, és azzal 1-2 percig összezubbantom. A salátát tálalás előtt tegyük bele, mert ha sokáig áll, színét veszti és nagyon összeesik.

Közben elkészítem a levesbetétet. A hozzávalókból víz nélkül palacsintatésztát készítek, és a zsiradékon 3-4 palacsintát sütök. Ezeket egymásra fektetve feltekerem, és fél cm széles laskára vágom.

Tálalás:

A levest tányárokba merem, minden tányérra teszek néhány tekercs palacsinta metéltet, majd a tetejét meghintem a szalonnapörccel. Köményes, vagy sajtos stanglival kiegészítve egytál ételként is megállja a helyét. A leves tárkonyos változatban is nagyon finom, mikor is a kapor helyére apróra vágott tárkony kerül.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.