Küzdenek az illegális szemetelők ellen Zalaváron

Évek óta komoly problémát okoz a szemetelés Zalaváron. Az önkormányzati dolgozók az utóbbi hetekben a közösségi oldalon tettek közzé egy felhívást, amiben arra kérik a lakosokat, jelezzék számukra, ha valakit szemetelni látnak. A helyzet az online kiáltvány posztolása óta valamelyest javult, de további intézkedések bevezetését tervezik a településen. Ottjártunkkor a játszótér melletti rácson sorba rendezve várakoztak az üres energiaitalos dobozok, Lucz Tamás szerint, ezt itt többen jó heccnek gondolják. Az önkormányzati dolgozó nemrég a Facebookon is közzétette azokat a képeket, amik jól mutatják, hogy alkoholos üvegek sokaságát találták a település központjában. A falu nagy része egyetért azzal, hogy cselekedni kell az ügyben, de sokan támadták is Lucz Tamást a határozottabb fellépése miatt.

A szemétnek a kukában van a helye, nem pedig az árokparton meg a járdán vagy egyéb ilyen helyeken, ahol zöldterületnek kellene lennie. Támadni támadtak, de nem érdekel, mert ha engem ez a támadás ér, de azt látom, hogy ezután nem lesz szemetelés, akkor ez a támadás megérte, mert akkor egy lépést előrehaladtunk már és ehelyett tudunk csinálni más hasznos munkát a jövőben – nyilatkozta Lucz Tamás, Zalavár önkormányzati dolgozója.

Lucz József, Zalavár polgármestere mindenben támogatja azokat, akik próbálnak tenni a közterületek tisztaságáért. Mint elmondta: szerencsére egyre több helyi gondolja így. A polgármester amiatt is aggódik, hogy hosszú távon a környezetre is rossz hatással lesz a folyamatos szemetelés, így komolyabb változtatások bevezetését szeretné elérni.

Úgy gondolom, hogy a legjobb lenne egy törvénymódosítást kezdeményezni akár kistérségen keresztül, akár nagyobb összefogással, hogy ezeket a termékeket betétdíjassá tegyék. Értem ezalatt a sörös dobozokat, energiaitalos dobozokat, kisüveges alkoholos italokat, amiket eldobnak és balesetveszélyes. Én úgy gondolom, ha egy magas betétdíj lenne ezeken a termékeken, akkor lennének emberek, akik összeszedik ezeket és beváltják – fogalmazott Lucz József, Zalavár polgármestere.

Az önkormányzat a továbbiakban is fel fogja szólítani a lakosokat a megfelelő hulladékkezelésre. Egyelőre úgy érzik, jó úton haladnak, de még mesze vannak a fő céljaik elérésétől.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)