Nem árt az óvatosság az online rendeléseknél

Az apróhirdetéses és a közösségi oldalon történő rendeléseknél fordul elő a leggyakrabban, hogy a vásárló nem kapja meg az előre kifizetett terméket. Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője elmondta, a karácsonyi időszakban rendszeresen érkeznek bejelentések a rendőrséghez az online megrendelésekkel kapcsolatban. A szakember azt tanácsolja, az átverések elkerülése érdekében érdemes már évek óta működő, megbízható webáruházat választani.

A két legáltalánosabb probléma az internetes rendelés során, hogy valaki nem azt az árut kapja, amit a képen látott, illetve, hogy egyáltalán nem érkezik meg a kifizetett termék – árulta el Tóth László. A bűnmegelőzési alosztályvezető szerint, ha valami feltűnően olcsó, akkor már gyanakodni kell.

Ebben az időszakban nem csak webáruházban vásárolnak, hanem elég gyakran apróhirdetési oldalakról is. Ez több veszélyt rejthet magában, egyrészt nem tudjuk az áru eredetét, az is előfordulhat, hogy egy túlzottan kedvező árú termék akár bűncselekményből származhat, vagy nem megfelelő műszaki minőségben van. Az is fontos még, hogy ezeket az áruátvételeket, ha személyesen intézzük, azt mindig valami nagy forgalmú helyen tegyük meg – nyilatkozta Tóth László, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője.

Sok gyerek és felnőtt is szívesen nézegeti vagy fogja meg a kívánt ajándékot Mutterné Pulger Emőke szerint. A kanizsai játékboltvezető ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy az online felületeken is elérhetőek legyenek a portékáik. Elmondta, hogy a webáruházukban is mintegy 3000 terméket forgalmaznak, de azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, a személyes válogatást javasolja.

A tévéreklámos játékok, az interaktív játékok, amiket már október óta a nagy játékcégek reklámoznak. Ezeknek a kínálata már teljesen leszűkült, tehát nem biztos, hogy meg tudják vásárolni. Szerencsére tudunk helyettesíteni termékeket, tehát, ha most nem egy interaktív delfinnel megy haza a szülő, hanem egy interaktív elefánttal, nem feltétlen biztos, hogy a kisgyerek annak nem fog örülni. Valamilyen szinten tehát a kívánságát tudják teljesíteni, a webáruház viszont már csak annyit ír ki, hogy sajnos elfogyott és nem tudom adni – mondta el  Mutterné Pulger Emőke, az Óperencia Játékbolt üzletvezetője.

A szakértők szerint azok a webshopok a legbiztonságosabbak, amelyek mögött napi szinten működő üzlet áll.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)