Vár a Zala mocsarában

facebook megosztás

Hamarosan véget ér az esztendő, és a 2022. év a zalaegerszegi Göcseji Múzeum életében új korszakot jelez. Közeledik az intézmény újranyitása, ami nagy változást jelent mindannyiunk életében, hiszen az épület 2019 óta felújításon esik át – írja a Magyar Múzeumok oldalán Szényi Krisztina.  

A több mint 1,8 milliárd forintos külső és belső átalakítás után nagyon sok újdonsággal jelentkezünk. Igaz, lesznek korábban is látott tárlatok, mint a Kisfaludi- vagy a Németh János-gyűjtemény, de készülünk újonnan kialakított kiállításokkal is. Ilyen többek között az új életmódtörténeti tárlat, az Elődeink élete című, amely Zalaegerszeg történelmének és főként lakóinak életét meséli el. A termekben kronologikus sorrendben mutatjuk be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre. A kiállítás igazodik a kor kívánalmaihoz is, számos interaktív elemmel bővítjük a kínálatot.
Az állandó kiállítás egyik eleme az az animációs kisfilm is, ami a napokban készült el a Pazirik Kft. informatikai cég jóvoltából. Az idén ugyanis fontos jubileumot ünnepel a város: 1421-ben említik először Zalaegerszeget egy okleveles dokumentumban. A 600 éves évfordulót eddig várostörténeti konferenciákkal, kiadványokkal már megünnepelte a közösség, de az eseménysorozat része ez a film is, amit a város polgármestere mutatott be szép számú közönség előtt.
A 3D történelmi rekonstrukciókat, animációs filmeket készítő vállalkozás másfél évtizede végez hasonló feladatokat. Egerszeg várának rekonstrukciójakor különösen odafigyeltek a tájra és a környezetre: a lápok és mocsarak elhelyezkedésére. Ehhez elsőként egy 18. századi katonai felmérést tudtak alapul venni, de helyi szakemberek kutatási eredményeit is felhasználták. A múzeum munkatársai, Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató és Orha Zoltán régész sokat segítettek a munkában. Előzetesként tekintsék meg Egerszeg - Vár a Zala mocsarában című filmet, amely jövő év tavaszától az Elődeink élete című állandó kiállításunk információs felületén is elérhető lesz.

Forrás: magyarmuzeumok.hu

(Borítókép: Pazirik Studio/youtube.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.