256 millió forint működési többlettámogatást kapott a kormánytól Nagykanizsa - Horváth Jácint szerint az elvonások összértékéhez képest jelentősen eltörpül a kapott összeg

256 millió forint működési többlettámogatást kapott a kormánytól Nagykanizsa – ezt Balogh László jelentette be hétfőn a közösségi oldalán. Ehhez az összeghez társul még 18 millió forint, amit településüzemeltetésre fordíthat az önkormányzat. A polgármester a posztjában arra is utalt, hogy az ÉVE-frakció folyamatosan a kormányzat elvonásait emlegeti, holott ők költöttek már el 600 millió forintot az idei költségvetésből. Horváth Jácint, az ötpárti koalíció frakcióvezető-helyettese szerint ez a támogatás a töredéke annak, amit elvisz Kanizsáról a kormány.

Egy saját posztot és egy zaolos interjút is szentelt az ügynek Balogh László. A polgármester ezekben az írásokban keményen bírálja a közgyűlési többséget adó frakciót. Ahogy fogalmaz: „a gyurcsányista ÉVE-frakció valószínűleg a rágalmai alapját a saját múltjából és működéséből meríti. Hiszen emlékezhetünk: a baloldal országlása idején a többletforrást igénylő kormányzati döntések terhének jó részét mindig az önkormányzatok vállára tették, igazi baloldali megoldásként.”

Mi is kértünk interjút a városvezetőtől, aki telefonon annyit reagált: továbbra is használjuk az egycsatornás kommunikációt, tehát az ő Facebook-oldalát, az oda kitett tartalmak az ő véleményét tükrözik. Apró szépséghiba, hogy ezek szerint már a megyei napilap is része lett az egycsatornás közlési formának.

Horváth Jácint szerint nagyon lényeges kérdés, hogy milyen időtávban kapta a város az emlegetett 1,9 milliárd forintos kormányzati segítségnyújtást. Hiszen idén az elvitt iparűzési és gépjárműadó mellett jelentősen megemelte a kormány a szolidaritási hozzájárulást is. Így az elvonások összértékéhez képest jelentősen eltörpül a most bejelentett 256 millió forint.

– Több száz millió forinttal emelték a szolidaritási hozzájárulási adót, ami 50 millió alatti összegről 400 millió forint feletti összegre ugrott. Amit sosem mondanak, ezt sem teszik mellé, mindig csak a bevételekről beszélnek, az elvonásokról nem. Mínuszban vagyunk, s idén mínuszban is leszünk. Azokról az összegekről, amikről az elmúlt napokban beszéltek, az a töredéke annak, amit elvisznek innen, s nem csak Nagykanizsáról. Ha valaki megnéz más városokat, például Szombathely, s főleg ellenzékiek mernek erről beszélni, a Fidesz-vezetésű városok nem nagyon beszélnek erről, még ha érzik is ennek a hatását, esetleg néha Cser-Palkovics András megszólal, de az ellenzéki városok erről nyíltabban tudnak, és lehet nekik erről beszélni. Minden városban látszik, hogy hatalmas az az elvonás, amivel a kormányzat bünteti és megszorítja ezeket az önkormányzatokat – mondta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Érdekesség, hogy a hónap végétől Szombathelyen aláírásgyűjtést indítanak a megfelelő mértékű kompenzációért. A nyugat.hu cikkéből kiderült, a vasi megyeszékhely a magas adóerő-képessége miatt tavaly 2,5 milliárd forint szolidaritási adót fizetett, majd erre a magas adóerő-képességre hivatkozva utasította el a kormány a kompenzációról szóló kérelmét, így az ellenzéki vezetésű város duplán rosszul járt.  

M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)