A magyarságot ünnepelték a Honvéd Kaszinóban

A világ második legnagyobb, 45 fős, hivatásos férfi énekegyüttese, a Honvéd Férfikar adott koncertet szerda este a Honvéd Kaszinóban. Ez a rendezvény volt a magyar kultúra napjához kapcsolódó kanizsai programsorozat első állomása. A hangversenyen a Himnusz is felcsendült, amit a hallgatóság vastapssal jutalmazott.

A magyarságot ünnepelni érkeztek a kanizsaiak a feldíszített tükörterembe. 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja, hiszen 1823-ban e napon fejezte be Kölcsey Ferenc a magyarok imáját, a Himnuszt. Az eseményen Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket, gondolatait a Honvéd Férfikar mottójára: a hang, szív, erő szavakra fűzte fel.

Az együttes ezúttal Kodály Zoltán és Erkel Ferenc hazafias kórusműveit, operarészleteit tűzte a műsorára, de az ünnephez kapcsolódva a Himnusz is felhangzott az esten. A több mint 70 éve működő énekkar nem katonakórus, tagjai professzionális énekművészek, akik alapvető feladatuknak tekintik a magyar kultúra értékeinek közvetítését.

– Kodály Zoltán azt mondta, hadd idézzem őt: „A zene nem csak a magányosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, melyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni.” Nos a magyar kultúra napja is egy felület, ahol ezt a közkincset bemutathatjuk – fogalmazott Lógó Tibor, a Honvéd Férfikar karnagya.

A kulturális szakma ünnepén pedig a minőségi kultúra még inkább előtérbe kell, hogy kerüljön.

– Mi a munkánkkal mutatjuk meg, hogy mennyire fontos az, hogy ezeket a művészeti értékeket megmutathassuk. Mindig egy komoly dilemma volt már diákként is, amikor ezt a szakmát tanultuk, hogy a tömegkultúrát adjuk a tömegeknek, amit igényelnek vagy a tömeget emeljük ahhoz a kultúrához, melyet mi értéknek ítélünk meg. Én az utóbbi létét szeretném szorgalmazni – mondta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

A rendezvényen a férfikar mellett kanizsai fiatalok is emelték az ünnepet. A Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpad tagjai kedvenc verseikből, szeretett íróik idézeteiből állítottak össze előadást.

K.V.A.

(Képek: Kanizsa TV)