A megkérdezett zenészek, eseményszervezők szerint a február 15-étől hatályos kormánydöntés negatívan érintheti őket

Az oltási igazolvány és a harmadik oltás kapcsán hozott rendelet miatt forgalomcsökkenésre számítanak a szórakozóhelyek vezetői. A szektor résztvevői sűrű évet zártak, hiszen a 2021-es események többsége nyárra és kora őszre korlátozódott. A megkérdezett zenészek, eseményszervezők szerint 2022 eredményesebb esztendő lehet, ugyanakkor a február 15-étől hatályos kormánydöntés negatívan érintheti őket.

Sokan halasztották őszre az esküvőjüket, mert a nyári időpontok a legtöbb helyen már foglaltak voltak. Így a 2021-es lakodalmi szezon bőven átcsúszott az őszi hónapokra.

– Nagyon hosszú őszünk volt. Az őszi időszak eléggé kitolódott és nagyon sok esküvős úgy gondolta, hogy nem akarja jövőre halasztani vagy a következő évre, így inkább az őszi időpontok mellett döntöttek. Mikor májusban megengedték, hogy újra rendezvényeket lehet tartani, akkor mindenki azonnal a nyarat szerette volna. Ez nem fért bele nekünk sem időben és a korlátozásokban sem, ezért az ősz volt, ami nekünk a szezont meghosszabbította – mondta el Pörzse Gabriella, a Gabryella Esküvői Szalon tulajdonosa.

Hasonló véleménnyel volt Simon Barnabás, aki egy helyi zenekart vezet. A korlátozások enyhítése után sokat jártak fellépni, és 2022-re már most szinte tele van írva a naptáruk.

– Készülünk, nagyon várjuk már a fellépéseket. A naptár telik szépen. Mondhatjuk, hogy a nyár már majdnem tele van esküvőkkel és falunapokkal. Nagyon várjuk, nagyon készülünk új dalokkal, várjuk, hogy találkozzunk a közönséggel. Optimisták vagyunk nagyon – fogalmazott Simon Barnabás, a ZERO zenekar vezetője.

Egy kanizsai klub üzemeltetője elmondta, a nyári hónapokban jobbnak látta, ha inkább nem nyit ki. A szeptemberi kezdés viszont jól sikerült, de a forgalom lényegesen elmarad a régitől, és a bulizó korosztály is teljesen kicserélődött.

– Májusban feloldották a korlátozásokat, de nálunk a nyár nem mérvadó, mert a Balaton elviszi az embereket, ezért szeptemberben tudtam először kinyitni. Akkor egész jól jövögettek, de a védettségi kártya miatt nem tudtuk ugyanazokat a számokat hozni, mint korábban. Régen 5-600-an jártak szórakozni, most 150-200-an. Az a baj, hogy a nagyon fiatalok tudnak eljönni, mert az idősebb korosztályból sokan nem rendelkeznek sajnos kártyával – nyilatkozta Jakabfy-Vigh Henrietta, a Kanizsa Club üzemeltetője.

A megkérdezett szolgáltatók azt remélik, hogy nem lesznek újabb korlátozó intézkedések. Azonban a február 15-ei kormányrendelet értelmében az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül. Ez a megkérdezettek szerint alapos visszaesést hozhat magával a kártyához kötött eseményeknél.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)