A szakértők szerint majdnem nyolcvan nap szükséges ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá váljon

facebook megosztás

Nem szabad halogatni az elhatározásokat és érdemes kezdetben csak kisebb célokat kitűzni magunk elé – ez a titka az újévi fogadalmak hosszú távú betartásának Dóber Valéria pszichológus szerint. A megkérdezett kanizsaiak különböző véleményen voltak a 2022-es változtatásokat illetően: vannak, akik hisznek az új év, új kezdet alapelvben, de a többség nem tulajdonít jelentőséget ennek a hagyománynak.

Szilveszter estéjén gyakori az újévi fogadalomtétel, ilyenkor az emberek elhatározzák, hogy betartanak vagy elérnek bizonyos dolgokat a következő esztendő során.

Én nem ígértem semmit magamnak, inkább csak annyit, hogy tartsuk azt, ami 2021-ben volt – mondta egy helyi lakos.

Hát, tettem, például azt, hogy nem fogok megbukni, tovább fogok menni. Nálunk ez hagyomány igazából – fogalmazott Balázs Patrik.

Olyan véleménnyel is találkoztunk, amely szerint egyenesen káros is lehet egy újévi fogadalom.

Én nem fogadtam semmit, mert minden úgy van, ahogy lennie kell. A fogadalom az nem tesz jót. Szerintem, akik fogadnak, azok görcsölnek azon, hogy „jaj, mit fogadtam meg.” Én nem fogadtam meg semmit, de tudom azt, hogy mit kell tennem – mesélte Lakatosné Ónodi Erzsébet.

Dóber Valéria szerint azok a páciensei tudják tartani a fogadalmaikat, akiknek valamilyen súlyosabb élethelyzethez köthető, hogy változtatniuk kell. A pszichológus úgy látja, az is fontos, hogy az emberek ne távlatokban gondolkodjanak, hanem mindig az adott napot próbálják meg megfelelően teljesíteni.

Az tudna a leginkább segíteni, ha nem a jövőbe nézve tennénk a fogadalmakat, nem azt mondanánk, hogy holnaptól vagy egy hét múlva, vagy egy hónap múlva elkezdem a futást, hanem hogy ma indul a változás. Ez például az anonim alkoholisták körében egy nagyon fontos dolog, hogy mindennap, amikor a szenvedélybetegséggel küszködik valaki, úgy kell kezdeni, hogy ma nem iszom. Tehát a túlzottan távlatokra tett változások nem segítik a fogadalmak betartását – nyilatkozta Dóber Valéria pszichológus.

A szakértők szerint majdnem nyolcvan nap szükséges ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá váljon, az emberek többsége viszont már két hét után feladja vagy egyáltalán bele sem kezd a fogadalma megvalósításába.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.