Árstopot rendelt el a kormány február elsejétől hat alapvető élelmiszerre

facebook megosztás

Árstopot rendelt el a kormány február elsejétől hat alapvető élelmiszerre. A mai Kormányinfón az is kiderült, hogy egyelőre három hónapig lesz hatályos a rendelkezés, de szükség esetén meghosszabbíthatják.  Berta Krisztián, a Jobbik választókerületi elnöke szerint a miniszterelnök bejelentése egy beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van.

– Úgy döntöttünk, hogy hat termék esetében a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én állt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentette be a hírt a miniszterelnök szerda este a kormányülés után. Orbán Viktor azzal magyarázta a döntést, hogy a növekvő energiaárak miatt Európa szerte tapasztalható az infláció, de a kormány védi a magyar családokat, ezért a benzin árának fixálása, a kamatstop és a rezsicsökkentés mellett, most hat alapvető élelmiszer árát is korlátozzák. Gulyás Gergely a mai Kormányinfón azt is elmondta, hogy a csirkefarhátra is vonatkozik a maximalizált ár. A kormány a szerbek példáját követve döntött az árstop mellett, nem pedig a lengyel utat választotta, ott ugyanis az áfát levitték nulla százalékra. Ezt azzal magyarázták, hogy az árak nem csökkentek volna lényeges mértékben, ha az áfát viszik le.

Berta Krisztián, a Jobbik választókerületi elnöke szerint az áfacsökkentés hosszabb távon jelentene megoldást. A párt képviselői már tavaly elindították a Stop, drágulás! című aláírásgyűjtést, hogy az alapvető élelmiszer áfáját csökkentsék. A javaslat szerint, amit be is nyújtottak a parlamentnek, 2022. január 1-jétől a tejtermékeket, a zöldségeket és a gyümölcsöket a lehető legalacsonyabb, ötszázalékos általános forgalmi adó terhelné. A politikus kiemelte, a kormány felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezeli a rohamos drágulást.

– Orbán Viktornak a tegnapi bejelentése egyébként beismerő vallomása annak is, hogy a magyar gazdaság bizony tragikus állapotban van. Véleményem szerint mennie kell majd annak a csapnivaló, képmutató álszent kormánynak amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának csak az utolsó 12 hetében kezd el egyáltalán foglalkozni a termékek árával – fogalmazott Berta Krisztián, a Jobbik választókerületi elnöke.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy február 15-től a védettségi igazolványt oltási igazolvánnyá alakítják. Ezután az minősül oltottnak, aki már megkapta a harmadik oltást vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Az új szabály a 18 év felettiekre lesz érvényes.

K.R.

(Borítókép: illusztráció)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.