Az árbefagyasztás elkerülte a zöldség-, gyümölcsárakat

facebook megosztás

Folyamatosan emelkednek a zöldség-, gyümölcsárak, így sokak szerint érdemes lett volna ezen termékeket is érintenie az árbefagyasztásnak. Találkoztunk ugyanakkor olyan árussal is, aki szerint sokkal hasznosabb lépés lett volna a 27 százalékos áfa csökkentése, mint az élelmiszerárstop.

A megkérdezett dietetikus szerint a többségi igény valóban alátámasztja a kormány által kiválasztott termékeket, de az egészséges táplálkozás támogatásához jó lépés lehetett volna a teljes kiőrlésű pékáruk, valamint egyes zöldségek, gyümölcsök árának szabályozása.

– Az egészséges életmódba nyilván jobb lenne, ha teljes kiőrlésű dolgokat, zöldséget, gyümölcsöt érintené. Amit mi is mondunk, hogy napi szinten kellene fogyasztani, jobb lett volna azokat stoppolni, ha már törekednünk kell az egészségre. De ha azt nézzük, hogy a többség mit fogyaszt, akkor viszont ez a reálisabb –  mondta el Márfi Kinga dietetikus.

Egy vásárló szerint éppen jókor jött az árbefagyasztás.

– Ez jó különben, mert nagyon elszabadultak az árak, a benzintől kezdve minden. Nagyon jó ez az intézkedés – fogalmazott Szász István.

Akadt olyan vevő is, aki észrevette a drágulást, ezért örül az árstopnak, és kifejezetten tart attól, hogy az ellenzék a választások után ellehetetleníti a szegényebbeket.

– Számlákat, mindent kell fizetni, abból az egy kis nyugdíjból. Mivel ez a „Zaj Péter” is igen mondja a magáét, hogy a szegényeket lenézi, mivel neki jobban jut. Ott fönt, akik vannak, mindegyik milliomos. A szegény embert ennyire letarolni…, azért nem mindegy – mondta egy vásárló.

Egy helyi zöldség- és gyümölcskereskedő azt állítja, hogy a termékei már idén is drágultak. Azt tapasztalja, egyre kevesebben tehetik meg, hogy valódi, közvetlen forrásokból pótolják a vitaminszükségletet, így nem ért egyet a hét alapvető élelmiszer árának befagyasztásával.

– Ez a nyugdíjasoknak jó, de gondoljunk bele a családos anyákba, akik egészségesen akarnak étkezni és a gyerekeiket egészségesen szeretnék étkeztetni. Azok melyik alapanyagot adják ezek közül a gyerekeiknek? Ők nagyon szívesen megvennék a zöldséget és a gyümölcsöt ilyenkor. De azt nem tudják megvenni, mert arról valahogy nem gondolkodik a kormány, hogy a vitaminszükségletet nem tudjuk pótolni, csak maximum gyógyszertári gyógyszerekkel – vélekedett Friedmann Valéria.

Az árak folyamatos növekedése a túl magas, 27 százalékos áfa miatt van Friedmann Valéria szerint. Úgy látja, ha legalább az alapvető élelmiszerek áfája csökkenne, már nem lenne szükség az árak befagyasztására.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.