Dél-Zalában már több évszázados hagyománya van a farsangi fánknak

facebook megosztás

Aki megtanult fánktésztát készíteni, annak egyik kelt sütemény sem okozhat problémát – vallja Domborai Anett, az egyik kanizsai pékáru-kereskedés vezetője. A farsang nélkülözhetetlen eleme a fánk, az édességből ma már különleges variációkat is készítenek.

Már több mint kétszáz éve jelen van a fánk a megyénkben, korábban a maszkába öltözött fiatalokat is ezzel fogadták a háziak az év legvidámabb időszakában.   

– Tulajdonképpen a 19. századtól folyamatosan jelen van, de nem csak a szalagos kelt fánk, hanem a csörögefánk is. Ilyenkor ezzel kínálták a látogatókat, farsangolókat. Ünnepi éteknek számított, de mai napig megmaradt itt Kanizsa környékén és most már rendkívül változatos formákban készítik. Kanizsán van a fánkfesztivál is, ahol rengeteg féle hagyományos és nem hagyományos, újfajta fánkot készítenek – mesélte Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos muzeológusa.

Ebben a pékáru-kereskedésben alapelvárás a dolgozóktól, hogy minőségi fánktésztát tudjanak készíteni.  

­– Aki tud egy jó fánktésztát készíteni, ő bármilyen kelt tésztát el tud onnantól kezdve, hiszen ez egy alaposságot és szakértelmet igénylő tészta. Így nagyon fontos, hogy akik például hozzánk érkeznek a gyártásba segíteni, ők is először megtanulják a fánk készítésnek a csínját-bínját, utána kezdenek el egyéb más kelt tésztákkal is dolgozni – mondta el Domborai Anett, a Pékkuckó tulajdonosa.

A boltban nem csak hagyományos fánkok várják az édesszájúakat, hanem egyéb különlegességekkel is készülnek. Ezek közül az egyik legegyszerűbben elkészíthető változat a fánkpuffancs.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.