Díjköteles több autópálya-szakasz az év elejétől

Több új autópálya-szakasz díjköteles 2022-től, február elsejétől pedig azok is figyeljenek, akik még a 2021-es matricát használják – figyelmeztet Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Az éves országos és az éves megyei 2021-es autópálya-matricák január 31-ig érvényesek. Az általános matricatípusok 4,9 százalékkal, tehát néhány tíz vagy száz forinttal kerülnek többe, mint tavaly.

Autópálya-matricát a NÚSZ ügyfélszolgálatain, benzinkutakon és telefonos applikációval is lehet vásárolni.

Bartal Tamás azt javasolja, hogy annak, aki teheti, érdemes az ematrica.nemzetiutdij.hu weboldalt választania, ugyanis ott nem kell kényelmi díjat fizetni, és semmilyen bizonylatot vagy igazolást sem kötelesek megőrizni a vevők, mert a rendszer minden adatot eltárol. Ha valaki elfelejt matricát váltani, de már felhajtott az autópályára, annak még hatvan perc áll rendelkezésére, hogy lebonyolítsa a vásárlást.

Aki a díjköteles utakat matrica nélkül veszi igénybe, az 15 ezer forintos büntetésre számíthat. Az új fizetős szakaszokról a nemzetiutdij.hu oldalon érdemes bővebben is tájékozódni.

- Az M30-ason Miskolctól egészen az országhatárig, Kassa felé már elkészült az autópálya, az egy új szakasz, figyelni kell rá annak, aki arra hajt, hogy vegye meg a matricát vagy ha rendelkezik a tavalyival, akkor azt még január 31-ig tudja használni. Az M4-esen, Szolnok környékén van egy 24 kilométeres szakasz, az M85-ösön Sopronnál hét kilométernyi új szakasz van, illetve az M76-osnál Keszthely és Balatonszentgyörgy között van egy 4 kilométernyi szakasz, amelyre érdemes odafigyelni - mondta el Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)