Egy új kutatás szerint a kannabiszból kivont két sav is segíthet a koronavírus elleni küzdelemben

facebook megosztás

Egy új kutatás szerint a kannabiszból kivont két sav is segíthet a koronavírus elleni küzdelemben. A jelenlegi eredmények alapján ezek a tüskefehérjéhez kapcsolódva megakadályozzák a vírus bejutását a sejtekbe. A vizsgálatok még folynak, amennyiben sikerrel járnak, gyógyszerfejlesztéshez használhatják fel a növényi anyagokat.

Érdekes az új felfedezés Boros Károlyné szerint is, valóban előfordulhat, hogy segítséget nyújt az új kutatás a vírus elleni harcban.

– Ez egy újszerű tény, amit közöltek az újságok. Az oregoni egyetem tudósai felfedeztek olyan vegyületeket a kannabiszban, amelyek a koronavírus tüskefehérjéinek a sejtekhez való kapcsolódását tudják gátolni. Ezáltal a koronavírus-fertőzésnek a terjedését meg tudják akadályozni. Ez a két vegyület a kannabigerolsav és a kannabidiol sav, ami tulajdonképpen a kannabisz növénynek a származékai – mondta el Boros Károlyné, a Kanizsai Dorottya Kórház addiktológiai konzultánsa.

A kannabigerol a növény fejlődésekor keletkezik, a kannabidiol pedig égetéskor, valamint hő hatására jön létre. A szakemberek továbbra sem javasolják a szárított növény fogyasztását.

– Ezek a tudományos vizsgálatok még nem fejeződtek be, csak sejt szinten vizsgálták. Ehhez további humán vizsgálatok szükségesek, ami egy hosszabb folyamat. Itt még több fajta vegyülettel megnézik, hogy milyen ráhatásai lehetnek, valamint azt, hogy az emberi szervezetben hogyan fog reagálni ez a sav. Azután tudják kimondani konkrétan, hogy igen, hatásos – tette hozzá Boros Károlyné.

Boros Károlyné hozzátette, a két elemhez még egyéb vegyületeket is kapcsolni kell, de hogy pontosan miket és milyen arányban, arról csak a végleges feltérképezés után lesznek adatok. Amennyiben valóban hatásosak lesznek a készítmények, feltehetőleg gyógyszerként fogják azokat alkalmazni.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.