Elkészült a lábakon álló trendi lombház a zalai dombokon

Elkészült a lombházak, dizájnkabinok egyik új példánya a zalai dombokon. A tervezők szerint ideális azoknak, akik szeretnének kiszabadulni a városi zajból.

Lábakon álló kabint épített a Hello Wood építészeti stúdió. A Wauhaus fantázianevű építmény a zalai dombok tetején épült meg. A megrendelő elképzelése alapján vendégháznak, illetve dolgozószobának készült, de a cég szerint a Wauhaus típusú kabinok akár dizájn szálláshelyként is kiemelkedők.

"Az alapformákból építkező, játékos épület kortárs válasz a lombház fantáziára. A meredek domboldalon eltérő hosszúságú lábaival megpihenő Wauhaust grafitszürke színre kezelt vörösfenyő deszkaburkolat fedi. A bejárathoz híd vezet a ház oldalán, amely terasszá szélesedik az ajtó előtt. Korlátja acélból készült keményfa fogódzkodóval, amely rejtett világítást kapott" – mutatja be a stúdió az új építményt szövegben és egy rövid videóban is.

A kabinláz, avagy tiny house movement Amerikából indult útjára, mikor a 2008-as válság után sokaknak nem maradt más választása, mint 30 négyzetméternél kisebb, könnyűszerkezetes házba költözni. Az elérhető és fenntartható megoldás gyorsan követőket toborzott magának, de Európába már némi csavarral érkezett meg a trend: itt a fejlesztők elsősorban glamping-projetekhez (glamour kempinghez, azaz luxussátrazáshoz) telepítették őket. Jó példa erre a svédországi Treehouse, ahova neves építészek álmodtak meg látványos karakterű kabinokat az erdő közepére, amelyekbe vagyonokért lehet szállást foglalni, így csoportok zarándokolnak oda, hogy – bár ott aludni nincs lehetőségük – legalább megcsodálhassák a kis házakat.

Forrás: hvg.hu

(Borítókép: hellowood.eu)