Emléktúrával rótták le tiszteletüket a doni hősök előtt az oskolások

facebook megosztás

Idén is részt vett a Thúry Vitézlő Oskola a Doni Hősök Emléktúrán. A 10 kilométeres menet a nagykanizsai háborús mementókat érintette. Az oskolások a 79 évvel ezelőtti tragédia áldozatai előtt tisztelegtek.

Az oskolások második alkalommal csatlakoztak az országos kezdeményezéshez, amelyen a háborús időket megidéző közösségek több száz kilométert tesznek meg.

– A tavalyi évben a Thúry Vitézlő Oskola 10 kilométerrel járult ehhez hozzá. A magunk módján, hiszen így is hirdettem meg, pontosan azért, mert mi nem vagyunk háborús hagyományőrzők. Mi a 16. századot elevenítjük meg, viszont nagyon fontosnak éreztük azt, hogy a tiszteletünket ilyen formán fejezzük ki – mondta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

Az Ady útról indult a csapat, és a Nagykanizsán fellelhető hősi emlékműveket látogatták meg, mindegyiknél egy-egy mécsest is elhelyeztek, hogy leróják kegyeletüket a hősi halált halt magyar katonák előtt.

– Ami különösen nagy öröm nekem, hogy a Zsigmondy-iskolának a honvéd kadét programjában résztvevő diákok között is kihirdették az eseményt. Illetve a területi tartalékos katonák közül is tiszteletüket teszik – tette hozzá Vörös András.

A Don-kanyarban 1943. január 12-én rohanta le a szovjet Vörös hadsereg a 200 ezer fős 2. magyar hadsereget. A harcokban rengeteg magyar férfi életét vesztette, többen megsebesültek vagy fogságba estek. A 79 évvel ezelőtt történt katasztrófát a mai napig a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményeként említik.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.