GasztroKanizsa: Mexikói bableves avokádóval és lime salsával

facebook megosztás

Kövér Sarolta ausztriai tapasztalatait megosztva egy kedvenc ételének receptjével ismerteti meg olvasóinkat. Külföldi tartózkodása során egy telefonos applikáción keresztül választotta ki az ételeket, melyekhez a szolgáltató egy dobozban megküldte címére az alapanyagokat. Minden ételhez pontosan annyit, ahány főre kérte az ételt. A mellékelt kártyákon pedig bemutatták az étel fotóját és leírták az elkészítési módját.

A mexikói bableves hozzávalói:

1 db piros kaliforniai paprika, 1 cs. koktél paradicsom, 1 lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db csili paprika, 1 cs. mexikói fűszerkeverék, 15 gr friss koriander és kakukkfű, 1 db lime, 500 gr fekete bab konzerv, 1 db leveskocka, 1 cs. tortilla, 1 db avokádó, só, bors, olívaolaj.

Elkészítése:

A hozzávalókat felszeleteljük, a lilahagymából 1 evőkanálnyit félreteszünk a salsához. A csilit hosszában félbe vágjuk, kimagozzuk, a felét vékony csíkokra vágjuk.

A paprikát a hagymával 1-2 evőkanál olívaolajon 4-5 percig pirítjuk, majd hozzá adjuk a paradicsomot, a fokhagymát, az egészben hagyott fél csilit, a fűszerkeveréket, a kakukkfűvet, majd 10 percig főni hagyjuk. A koriander felét apróra vágjuk, a másik felét a leveshez adjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A lime salsa elkészítése:

A lime héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A lime héját, és a levének 3/4 részét a maradék hagymával, az apróra vágott korianderrel, a felcsíkozott csilivel, csipet sóval összekeverjük.

A babot leszűrjük, átmossuk. A leveskockát 400 ml forró vízben feloldjuk, majd a zöldségekhez adjuk és további 15 percig főzzük. A maradék lime levével, sóval borssal fűszerezzük. A fél csilit, a kakukkfüvet és a koriandert kivesszük a levesből majd botmixerrel krémesre pürésítjük. 4 db tortilla lapot cikkekre vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olívaolajjal megkenjük, sózzuk majd 12 perc alatt ropogósra sütjük. Az avokádót félbe vágjuk, a magját eltávolítjuk. A gyümölcs húsát egy evőkanál segítségével eltávolítjuk majd vékony szeletekre vágjuk. Az elkészült levest az avokádóval, a lime salsával, az apróra vágott korianderrel és a tortilla ropogóssal tálaljuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.