GasztroKanizsa: Mexikói bableves avokádóval és lime salsával
Kövér Sarolta ausztriai tapasztalatait megosztva egy kedvenc ételének receptjével ismerteti meg olvasóinkat. Külföldi tartózkodása során egy telefonos applikáción keresztül választotta ki az ételeket, melyekhez a szolgáltató egy dobozban megküldte címére az alapanyagokat. Minden ételhez pontosan annyit, ahány főre kérte az ételt. A mellékelt kártyákon pedig bemutatták az étel fotóját és leírták az elkészítési módját.
A mexikói bableves hozzávalói:
1 db piros kaliforniai paprika, 1 cs. koktél paradicsom, 1 lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db csili paprika, 1 cs. mexikói fűszerkeverék, 15 gr friss koriander és kakukkfű, 1 db lime, 500 gr fekete bab konzerv, 1 db leveskocka, 1 cs. tortilla, 1 db avokádó, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése:
A hozzávalókat felszeleteljük, a lilahagymából 1 evőkanálnyit félreteszünk a salsához. A csilit hosszában félbe vágjuk, kimagozzuk, a felét vékony csíkokra vágjuk.
A paprikát a hagymával 1-2 evőkanál olívaolajon 4-5 percig pirítjuk, majd hozzá adjuk a paradicsomot, a fokhagymát, az egészben hagyott fél csilit, a fűszerkeveréket, a kakukkfűvet, majd 10 percig főni hagyjuk. A koriander felét apróra vágjuk, a másik felét a leveshez adjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A lime salsa elkészítése:
A lime héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A lime héját, és a levének 3/4 részét a maradék hagymával, az apróra vágott korianderrel, a felcsíkozott csilivel, csipet sóval összekeverjük.
A babot leszűrjük, átmossuk. A leveskockát 400 ml forró vízben feloldjuk, majd a zöldségekhez adjuk és további 15 percig főzzük. A maradék lime levével, sóval borssal fűszerezzük. A fél csilit, a kakukkfüvet és a koriandert kivesszük a levesből majd botmixerrel krémesre pürésítjük. 4 db tortilla lapot cikkekre vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olívaolajjal megkenjük, sózzuk majd 12 perc alatt ropogósra sütjük. Az avokádót félbe vágjuk, a magját eltávolítjuk. A gyümölcs húsát egy evőkanál segítségével eltávolítjuk majd vékony szeletekre vágjuk. Az elkészült levest az avokádóval, a lime salsával, az apróra vágott korianderrel és a tortilla ropogóssal tálaljuk.
Bakonyi Erzsébet