Hagyományból divatot

facebook megosztás

Különleges kiállítás nyílt a Thúry György Múzeumban. Hagyományból divatot – ezt a címet viseli a tárlat, amely egyben egy, a történelmi Zala vármegye viseleteinek mai feldolgozását megcélzó, alkotói pályázat fémjelzése.

A Thúry György Múzeum évtizedek óta együttműködik a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel, a közös munka gyümölcse lett a pályázat és az új tárlat.

– Az egyesület tagjai nagyon sokat kutatnak a Thúry György Múzeum néprajzi gyűjteményében. Amelynek az egész Dunántúlon kiemelkedő a textilgyűjteménye. Az itt tapasztaltakat beépítik a munkájukba. Sok népi iparművész tanulmányozta már a Thúry György Múzeum gyűjteményét, ezért is kapcsolódtunk ehhez a kezdeményezéshez – mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Több korábbi projekt fonódik most össze – emelte ki a kiállítás megnyitóján Gyanó Szilvia néprajzos muzeológus. Az egyesületnek volt már pályázata a hetési és a göcseji viselet kutatására és megújítására vonatkozóan is.

– Közben a többi alkotó, a többi népi iparművész Zala megye más tájegységeit is kutatta és feldolgozta. Most már nem arról szól valami, hogy tudnak-e szépen hímezni vagy, hogy tudnak-e bőrt előkészíteni. Hanem itt bizony arról szól, hogy a mai ízlésnek megfelelően, mai ruhadarabokra, hogy tudják rátenni ezeket a régi zalai motívumokat – fogalmazott Gyanó Szilvia néprajzos muzeológus.

Az intézmény kiállítótermében csütörtök óta szebbnél szebb ruhákat, ékszereket, kiegészítőket, sőt, teljes kollekciókat is meg lehet tekinteni.  - A téma adott volt, tehát a történelmi Zala vármegye mintakincséből lehetett választani. Én ezt többféleképpen feldolgoztam, tehát átdolgoztam a ruha ujjára lyukhímzéssel, ami nem a hagyományos módú hímzés. Utána átdolgoztam a bőrre, tehát a táskákra, nyakláncokra hímeztem. Ez a bőrhímzés a saját találmányom, én fejlesztettem ki – árulta el Kovács Ildikó népi iparművész. A tárlat kultúranapi megnyitóján az alkotói pályázat legjobbjait is díjazták.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.