Helló világ! Menjünk, vagy maradjunk?

facebook megosztás

A turizmus az egyik legnagyobb olyan ágazat, amely megsínylette a koronavírus okozta korlátozásokat. Az omikron variáns egyre több fertőzöttet követel világszerte, mely természetesen az utazási kedvet és lehetőséget is befolyásolja. A szakemberek azonban bizakodóak, s úgy tűnik bár a magyarok már utaznak, a külföldiek még nem igazán kaptak rá a szabadság ízére.

Manapság a síszezon derekán járunk, a téli sport szerelemesei szokásos módon ezekben a hetekben látogatnák meg a környező síparadicsomokat. A koronavírus gyors terjedése miatt azonban egyre gyakoribb az utazások lemondása, s a síterületek népszerűségét egy-egy országba való beutazás is nagyban befolyásolja. Bár a kiutazási szabályok folyamatosan, országról-országra változnak, már most sokan előfoglalnak a nyári nyaralásokra is.

Az egzotikus utak a kanizsaiak körében is egyre népszerűbbek, állítják egy helyi utazási irodában. Sokan választják Mexikót, ahova bárki beutazhat, hiszen nincs különösebb szabályhoz kötve a belépés, egészségügyi regisztrációt kell csak kitölteni. A Maldív-szigeteket viszont már bonyolultabb látogatni, hiszen oda negatív PCR teszt szükséges. Az iroda foglalásai alapján abszolút Dominika és Mexikó volt a nyertes desztináció idén, és ezekből is a hosszabb, akár a másfél, vagy a kéthetes kint tartózkodások kerültek előtérbe.

– A kanizsai utasok elsősorban a hosszabb utazásokat kedvelik mondván, ha már 10 órát ülnek a repülőgépen, akkor nem 6 éjszakára szeretnének menni. Ezért a 9-10 napos utazások, illetve 10-12 napos utazások a kelendőek – mondta Tulezi Anikó, a Hello-Travel Utazási Iroda tulajdonosa.

A kiutazási feltételek szinte napról-napra változhatnak a járványügyi helyzet miatt, ezért azt tanácsolják a szakemberek, hogy a nyaralás előtt mindenképp látogassanak el a konzulátus oldalára, ami naprakész információkat tartalmaz. Ott minden feltétel és szabály megtalálható országokra bontva.  

–Tulajdonképpen mindenhova lehet utazni, ha nincs is beoltva az illető, de PCR teszt az mindenhova kell. 72 óránál nem régebbi, de van olyan hely, ahova 48 óránál nem régebbi, és van olyan úti cél is, mint például Mauritius, ahova öt nap elteltével kint újra kell tesztelni. Ez kicsit megnehezíti a kint tartózkodást. A Maldív-szigetek is egyre népszerűbb. A magyar állam olyan szerződést kötött a Maldív-szigeteki államfővel, hogy a karantén az oltottaknak nem kötelező. Ellenben mindenki PCR-teszt köteles. Oltás nélkül oda ne utazzon senki, mert azoknak automatikusan karanténkötelezettségük van – árulta el Kiss Lászlóné, a Hello-Travel Utazási iroda ügyvezetője.

Az ügyvezető hozzátette: utasbiztosítás megkötését a járvány miatt mindenkinek erősen javasolják, hiszen megbetegedés esetén nagyon hasznos lehet. Illetve mindenképp érdeklődjenek az útlemondási biztosításokról, ami szintén nélkülözhetetlen a nyaraláshoz. Mindezek mellett, akik nyáron is szeretnének nyaralni, azoknak már most érdemes eldönteni és mielőbb megtervezni az utazást. Aki ugyanis január végéig foglal az első nagy akciókkal, azok jóval áron alul juthatnak hozzá az álomútjukhoz. 

A magyarok tehát utaznak, hazánkba viszont nem látogatnak még olyan bátran a külföldi turisták.  Bár az elvárásokhoz mérten, jól nyitották meg az évet a megkérdezett zalakarosi szállodák. Van, ahol kevesebb a külföldi foglalás, de a hazai turizmusból mégis teltházzal képesek működni. Egy másik hotelben viszont néha-néha azért érkeznek külföldről is, de egyelőre mégsem működnek teltházzal.  

Az egyik zalakarosi szálloda az igazgatója szerint mivel az alapítványi bálok teljesen elmaradnak még nem tért vissza a régi vendégszám. Valamint úgy tapasztalják, hogy egyelőre inkább magyarok érkeznek hozzájuk.

– Nekünk az év elejébe mindig belenyúlik az év vége. Ez egy olyan időszak mindig a szálloda életében, amikor teljes teltházzal működünk. A januári startunk jónak nevezhető, de természetesen volt már ennél jobb is. Ami jelenleg hiányzik a piacról az a céges rendezvények, bőven szoktak ebben az időszakban lenni. Illetve jócskán bátortalanabbul jönnek a külföldi vendégek. Jelen pillanatban talán négy szobányi külföldi van, a többi vendégünk magyar – hangsúlyozta Czimondor Nándor, a MenDan Hotel igazgatója.

 A 2021-es év végéhez hasonló a tendencia Horváth Bálint szerint. A szállodában gyengébbek a hétköznapok és erősebbek a hétvégék, de hozzájuk rendszeresen már érkeznek a külföldi szállóvendégek is. Az igazgató hozzátette, hogy januárban és februárban 50-60 százalékos töltöttséggel működnek, de így tervezték, hiszen az igazi dömping csak utána jön.

–Vannak időszakok, amikor szlovák és cseh vendégek vannak túlnyomó többségben, mivel ott nagyon korlátozott volt a vendéglátás. Ezáltal a szlovák és cseh vendégek előszeretettel jöttek. Ez már jellemző volt a decemberi, ünnepi időszakra is. Sok vendégünk volt a korábbiakhoz képest szilveszterkor és karácsonykor Szlovákiából és Csehországból. Azt vettük észre, hogy most nagyobb arányban vannak külföldi vendégek, mint korábban – fogalmazott Horváth Bálint, a Hotel Forrás Zalakaros igazgatója.

A szállodákban és az utazási irodában is azt remélik, hogy hamar helyre billen a régi rend és a főszezonban már korlátozások nélkül fogadhatják a szálló és az átutazó vendégeket is. Jelenleg ugyanis még jócskán messze van a járvány előtti időszaktól a forgalom.

Hajnes Rita

Fotó: pixabay.com

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022.január 28-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.