Ivóvízet is biztosítsunk a madaraknak

Életmentő lehet a téli madáretetés az égi vándoroknak, amennyiben a hőmérséklet tartósan nulla fok körül alakul. A szakemberek arra figyelmeztetnek, ha elkezdtük a szárnyasok táplálását, akkor fontos, hogy ne szakítsuk meg a folyamatot, hiszen a madarak gyorsan megszokják, és számítanak az eleségre.

Lényeges, hogy az apró szárnyasok tápláléka natúr olajos magvakat és állati zsiradékot is tartalmazzon. Mindezeket gyümölccsel, leginkább almával egészíthetjük ki, valamint vizet is biztosítani kell az ételhez.

– A madarak egy rész állandó madár itt Magyarországon. Vannak vándormadarak és vannak olyan madarak, amelyek elvonulnak és visszajönnek. Mindenképp a legfontosabb, hogy azok a madarak, amelyek folyamatosan itt vannak Magyarországon, a mi területünkön, azokat a madarakat gondozzuk és adjunk nekik táplálékot – mondta Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Nemrégiben Murarátkán hívták fel a fiatalok figyelmét a madarak gondozására. A program résztvevői hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatást is kaphattak az etetők elkészítéséhez, majd a megfelelő magokat is biztosították a szervezők.

– A madarakat gondozni kell, segíteni kell nem csak a téli időszakban. Elmondjuk, hogy nem csak fából lehet madáretetőt készíteni, gyakorlatilag nagyon sok anyagból. A műanyagot nem szívesen mondjuk, mert jobb, ha a természetbe nem kerül ki. Akár nádból vagy egyéb más dologból el lehet készíteni, és ha kirakják ezeket az ingatlanjaikon, akkor ez sok mindenen segíthet. Akár odáig is elmehetünk, hogy a gyümölcsfákat nem kell permetezni, mert a kismadarak összeszedik a rovarokat, amik mondjuk kárt okozhatnak egy gyümölcsösben – fogalmazott Gyergyák Zoltán, Murarátka polgármestere.

A szakemberektől megtudtuk, a gyümölcsösökben és a szőlőkben kifejezetten kártékonynak vélt házi veréb gondozása is fontos. A kis madárka populációja a felére csökkent, 1980 óta 247 millió veréb tűnt el Európából. Ennek okait egyelőre csak találgatják a kutatók.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)