Kézzel festett és matricázott porcelántányérokból nyílt kiállítás a Hevesi Sándor Művelődési Központban

facebook megosztás

Madarakkal díszített porcelántányérokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Hevesi Sándor Művelődési Központban az „Én hobbim” sorozat legújabb összeállításában. A szervezők a kiállítás megnyitóját szerda délután tartották az intézmény földszinti előcsarnokában. A gyűjteményt február 15-ig láthatják a látogatók.

A létesítmény dolgozói 2004-ben indították útjára az „Én hobbim” kiállítássorozatot, azóta számos témában kerültek érdekességek a vitrinekbe.

– Ezeknek a tárlatoknak a különlegessége az az, hogy minden alkalommal az alkotó, illetve a gyűjtő egyedi látásmódját mutatják be, és magukon hordozzák ezeknek a gyűjteménytulajdonosoknak, illetve alkotóknak a személyiségének a különlegességeit – mondta Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

Farkas István az első porcelánkészletet a nagymamájától örökölte, aki 1933-ban nászajándékba kapta a tányérokat. Attól kezdve ő maga is keresni kezdte a különleges, egyedi darabokat, hogy bővüljön a kollekció. A válogatásban kézzel festett és matricázott példányok is megtalálhatók. Összesen körülbelül kétszáz madárral díszített porcelántányérja van.

Ebben van sorozat, de többnyire egyediek. Több mint ötvenféle madár van ábrázolva, még a seregélyt is megörökítették nemesporcelánon. Azért is csináltam ezt a kiállítást, mert itt a házban többnyire hölgyek dolgoznak és sokszor beszélgettünk, hogy régen a porcelán jó ajándék volt – mesélte Farkas István.

A gyűjtő szerint sajnos manapság a műanyag elvette a porcelán szerepét, de azt reméli, hogy idővel az étkezési eszközök és a díszek ismét porcelánból készülnek majd a családok asztalaira.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.